Politik

Forskere i brev til klimapanel: I vildleder om havvandstand

20 af verdens førende isforskere advarer mod, at FN's klimapanel underdriver havniveau-stigning i den næste klimarapport.

Isen i Antarktis er den helt store joker i forhold til fremtidens klima. Klimaforskere mener, at havet vil stige kraftigt de kommende år, bl.a. fordi isen i Antarktis er begyndt at smelte. Her er det en revne i Larsen C-isshelfen, hvor et ca. 6.000 kvadratkilometer stort isbjerg i 2017 brækkede af. Foto: Stringer/Ritzau Scanpix

Det klimapanel, der skal rådgive verdens ledere om, hvordan de skal håndtere klimaforandringerne i fremtiden, vildleder, underdriver og mangler troværdighed.

Sådan lyder kritikken af FN’s klimapanel, IPCC, fra 20 af verdens førende isforskere, der har sendt et seks sider langt brev til IPCC, hvori de anklager klimapanelet for særligt at forudse en alt for lav havvandstand i fremtiden.

Vi er bekymrede for, at IPCC i næste rapport vil bruge tal for vandstanden, der er meget lavere, end hvad forskerne vurderer.

Dorthe Dahl-Jensen, professor ved Københavns Universitet

Andre klimaforskere bakker op om kritikken. Flere peger på, at de klimamodeller, som IPCC benytter, ikke kan forudse de voldsomme og bratte klimaforandringer, der foregår.

IPCC er ved at færdiggøre den næste store klimarapport, og isforskerne reagerer på baggrund af udkastet hertil. Her vurderer IPCC, at havet vil stige med 82-98 cm frem mod år 2100. Isforskerne mener – med den viden, der findes i dag – at havet vil stige 1-3 m.

»Baseret på vægten af observationer, tendenser og tidligere variationer registreret i paleo-målinger mener vi, at denne vurdering af havniveau-stigningen er vildledende og mangler troværdighed,« står der bl.a. i brevet.

Forskerne frygter, at politikere og beslutningstagere vil blive vildledt i forhold til håndteringen af fremtidens klimaforandringer.

Én af underskriverne er professor Dorthe Dahl-Jensen fra Københavns Universitet.

»Vi er bekymrede for, at IPCC i næste rapport vil bruge tal for vandstanden, der er meget lavere, end hvad forskerne vurderer. Fordi man baserer tallene på klimamodeller og ikke på historiske data,« siger hun.

Professor Sebastian Mernild, leder af Nansencenteret i Norge og hovedforfatter på et af de andre kapitler i IPCC-rapporten, mener, at kritikken er berettiget:

»Det lyder, som om deres kritik er videnskabeligt dokumenteret. Hvis det var mig, ville jeg lytte.«

Valérie Masson-Delmotte, hovedforfatter på kapitlet om havvandstanden, lytter til kritikken.

»Men vi har fået 51.387 kommentarer og flest til kapitlet om stigende havvandstand. Og vi handler ikke på baggrund af breve sendt til IPCC,« siger hun og opfordrer brevskriverne til at deltage mere aktivt i IPCC-arbejdet.

BRANCHENYT
Læs også