Politik

Borgere med gæld slipper for at blive trukket i feriepenge

En professor kalder regeringens modregningsforbud i feriepenge »usædvanligt«.

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er det vigtigt, at de tre ugers indefrosne feriepenge kommer ud og arbejde, derfor skal de ikke modregnes i danskernes gæld. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Selv om ca. 1 mio. danskere skylder det offentlige penge i f.eks. skat, licens eller ubetalte børnebidrag, har regeringen med et modregningsforbud valgt at frede skyldnere, så der ikke må modregnes gæld, når der om få måneder frigives 59 mia. kr. i indefrosne feriepenge.

Forbuddet er indskrevet i det lovforslag, der er ved at blive hastebehandlet i Folketinget, og som gør det muligt at få udbetalt tre ugers feriepenge til oktober. Af det fremgår det, at der hverken må ske modregning af offentlig eller privat gæld i de udbetalte beløb.

Dermed er det ikke muligt for Gældsstyrelsen at tage pengene, før de når frem til de danskere, der har misligholdt deres gæld og skylder penge.

Jeg kan hverken se rimelighed eller logik i, at de her mange penge ikke skal modregnes hos dem, der ikke gider at betale deres gæld.

Alex Vanopslagh, politisk leder for Liberal Alliance

Regeringen har begrundet forbuddet med, at de udbetalte feriepenge skal »anvendes til forbrug« for at stimulere dansk økonomi – og altså ikke til gældsafvikling.

Juraprofessor Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, Københavns Universitet, kalder argumentet »meget atypisk« og »usædvanligt«.

»Jeg kan ikke mindes, at man nogensinde tidligere har fritaget folk for modregning og kreditorerne med henblik på at stimulere en skyldners forbrug. Normalt vil man jo kræve, at folk, der skylder penge, skal starte med at betale det, som de skylder, før de bruger penge,« siger han.

Så mange feriepenge har du til gode

Din månedsløn før skat i hele kr.:
Programmering: Boy Repenning

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, kritiserer forbuddet og vil forsøge at få det ændret.

»Jeg kan hverken se rimelighed eller logik i, at de her mange penge ikke skal modregnes hos dem, der ikke gider at betale deres gæld. Det giver ingen mening,« siger han.

Finansordfører René Christensen (DF) stemmer i:

»Hvis man f.eks. skylder i skat, har man jo uberettiget fået fat i nogle af fællesskabets penge, og så er det rimeligt, at man skal betale for det.«

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard forsvarer ordningen:

»Modregning i gæld til det offentlige vil kunne betyde, at færre ønsker at få midlerne udbetalt, ligesom der vil være færre penge til forbrug for modtagere, der får færre penge mellem hænderne,« skriver han i en mail.

BRANCHENYT
Læs også