Ny pension kan tidligst benyttes efter 47 år
Selvom Socialdemokratiet har talt om en målgruppe, der har arbejdet færre år, kan retten til en ny tidlig pension først bruges efter 47 år.
Da S-formand Mette Frederiksen først fremlagde idéen om en tidlig pension, lød det, at den var til folk, der havde været »i starten af de 40 år på arbejdsmarkedet.«
»Hvis man har stået 40-42-43 år ude på en arbejdsplads, ja, så har man jo som udgangspunkt leveret mere end andre, der først er kommet senere ind på arbejdsmarkedet,« sagde hun i 2019.
I regeringens konkrete model viser det sig som noget nyt, at ancienniteten på arbejdsmarkedet opgøres allerede, når man fylder 61 år. Men retten til at gå på den nye pension kommer først flere år senere. Faktisk vil en person tidligst 47 år efter indtoget på arbejdsmarkedet kunne benytte retten til at trække sig tilbage på tidlig pension.
Jeg tror, at mange har hørt det sådan, at man kunne trække sig tilbage, hvis man har været 42 år på arbejdsmarkedet. Det er bare ikke realiteterne.
Man skal nemlig som 61-årig have arbejdet 42 år, 43 år eller 44 år for at få ret til henholdsvis et, to eller tre års tidligere pension målt i forhold til folkepensionsalderen på 67 år i 2022. Dermed vil kun personer, der begyndte at arbejde som 19-årige eller yngre kunne blive en del af ordningen - uanset om de egentlig har arbejdet mere end 42 år samlet set. Fordi årene efter de 61 år ikke tæller med.
Det vækker hård kritik.
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, vurderer, at mange sidder tilbage med en forkert forståelse af regeringens plan.
»Jeg tror, at mange har hørt det sådan, at man kunne trække sig tilbage, hvis man har været 42 år på arbejdsmarkedet. Det er bare ikke realiteterne.«
Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, mener, at »regeringen laver et trylletrick ved at sige, at man gør det op, når man er 61 år. Det er meget mærkeligt.«
SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, er skeptisk over for, at retten opgøres på et »fast, urokkeligt tidspunkt« og efterlyser »en mere fleksibel måde«.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard afviser, at regeringen har forsøgt at oversælge ordningen ved at nævne 40 år og ikke de 47 år.
»Jeg synes ikke, at der er en diskrepans, fordi vi sagde mere end 40 år,« siger Hummelgaard og fortsætter:
»Uanset hvordan du vil lægge snittet, vil der være nogen, der falder på den forkerte side.«
Ifølge ministeren skyldes opgørelsestidspunktet på 61 år især hensynet til at kunne informere borgerne i god tid før pensionsalderen om, hvorvidt de er omfattet.