Politik

Trump og Biden i ordkrig efter skuddrab under protester

Præsidentkandidaterne er langt fra enige om, hvem der har ansvaret.

Borgmester Ted Wheeler taler på en pressekonference efter urolighederne i Portland. Video: Reuters

Et skuddrab i forbindelse med protester i Portland i USA har fået demokrater til at beskylde præsident Donald Trump for at være årsag til urolighederne, mens Trump har beskyldt byens demokratiske borgmester for at »tillade død og ødelæggelse i hans by.«

»Ted Wheeler, den skøre venstreradikale demokratiske borgmester i Portland, der har set stor død og ødelæggelse i hans embedsperiode, mener, at denne lovløse situation skulle fortsætte for evigt. Forkert! Portland vil aldrig komme sig med et fjols som borgmester...,« skriver Trump i et tweet.

Men han får svar fra Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, der kalder Trump svag.

»Han tror måske, at tweets om lov og orden gør ham stærk - men hans fiasko med at stoppe sine støtter i at søge konflikter viser, hvor svag han er,« sagde Biden ifølge The Guardian søndag og beskyldte desuden Trump for »hensynsløst at opmuntre til vold,« skriver BBC.

Dermed er Biden helt på linje med Portlands demokratiske borgmester, som også beskylder Trump for at opfordre til den vold, der opstod efter en mand, der angiveligt var medlem af en højreorienteret gruppe, lørdag nat blev skudt, da Trump-støtter stødte ind i en Black Lives Matter-demonstration.

»Det, Amerika har brug for, er, at du bliver stoppet,« sagde borgmester Ted Wheeler.

Skuddrabet kom, efter at der lørdag aften havde kørt op mod 600 biler i kortege i byen, hvoraf mange havde store Trump-flag ud af vinduerne. Bilerne kørte gennem centrum af byen, hvor Black Lives Matter demonstrerede, og vidner har fortalt, at der blev kastet ting efter bilerne, og der blev skudt med paintball den anden vej.

Ifølge AP vil Oregons statspoliti igen blive indsat i Portland for at hjælpe de lokale myndigheder med at skabe ro i byen.

Portland har været et af de steder, hvor urolighederne har været værst, siden politiet i slutningen af maj dræbte den sorte George Floyd i Minneapolis. Floyd døde, efter en betjent i knap ni minutter havde presset sit knæ mod hans hals, mens George Floyd beklagede sig over, at han ikke kunne få luft.

BRANCHENYT
Læs også