Politik

Sådan står Trump og Biden i meningsmålingerne lige nu

Få et overblik over de seneste meningsmålinger og amerikanernes stemmeintentioner frem mod præsidentvalget den 3. november.

Joe Biden og Donald Trump kæmper om at blive USA's præsident.

Hvem ville amerikanerne stemme på, hvis præsidentvalget fandt sted i dag?

Står Joe Biden stadig til at vinde flere valgmænd end Donald Trump?

Og hvordan ser udviklingen ud i de vigtige svingstater?

Nedenstående grafikker hjælper dig med at holde dig opdateret på de seneste meningsmålinger og amerikanernes stemmeintentioner frem mod valgdagen den 3. november.

Hvis der var valg i dag, hvem ville amerikanerne så stemme på?

Hvem kan tælle til 270? Forstå de vigtige valgmænd

Som de fleste er bekendt med, er det amerikanske valgsystem anderledes end det danske. Det er ikke nødvendigvis den præsidentkandidat, der får flest stemmer, som løber med sejren. Det hele handler om at vinde flest valgmænd.

Det magiske tal, som vinderen skal kunne tælle til, er 270 valgmænd – eller derover.

Der er i alt 538 valgmænd, fordelt på USA’s 50 stater, at kæmpe om for de to præsidentkandidater. Antallet af valgmænd i hver stat afhænger af befolkningens størrelse.

I alle stater – bortset fra to, Maine og Nebraska – får kandidaten med flest stemmer alle valgmændene.

Hold øje med svingstaterne

Det er særligt interessant at holde øje med udviklingen i svingstaterne. Det er de stater, som traditionelt set skifter fra parti til parti ved præsidentvalgene, og som dermed har afgørende betydning at vinde for begge kandidater.

Da Trump tog sejren i 2016, var det særligt hans evne til at hente flest stemmer i mange af de vigtige svingstater, som gjorde udfaldet.

Ved dette års valg er det blandt andet stater som Arizona, Wisconsin, Florida, North Carolina, Ohio og Michigan, der omtales som svingstater. Udviklingen her er derfor ekstra værd at holde øje med.

Læs alle Jyllands-Postens artikler om det amerikanske valg på vores valg-temasite.

Husk...

...At meningsmålinger ikke altid rammer plet. Det var én af de helt store erfaringer, som verden gjorde sig ved USA’s præsidentvalg i 2016, hvor Demokraternes kandidat, Hillary Clinton, længe blev spået en sikker sejr, men alligevel endte med at tabe valget til Republikanernes Donald Trump.

Men ikke desto mindre er meningsmålinger fortsat et vigtigt redskab, der kan bruges til at forstå og analysere styrkeforholdet mellem præsidentkandidaterne frem mod dette års valg.

Vil du have det amerikanske valg i ørerne? Lyt til Jyllands-Postens podcast ”Vejen til Det Hvide Hus”.

BRANCHENYT
Læs også