Hver tredje coronaledige er genganger fra finanskrisen
Især mange ufaglærte, som under coronakrisen er blevet ledige, mistede også jobbet under finanskrisen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Mange af de danskere, som har mistet jobbet under coronakrisen, blev også ramt af ledighed under finanskrisen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
AE har på personnummerniveau fulgt de godt 1,3 mio. danskere, som både var i beskæftigelse, inden finanskrisen brød ud i 2008, og som var i beskæftigelse, inden coronakrisen ramte i foråret.
I alt 34.000 danskere over 30 år blev ledige i løbet af coronakrisens første tre måneder, og af dem blev knap 13.000 også ledige under finanskrisen. Det betyder, at hver tredje coronaledig er genganger fra finanskrisen.
Især mange ufaglærte er ramt igen, og mange står ifølge senioranalytiker hos AE Emilie Agner Damm i en svær situation.
»Vi ved fra andre undersøgelser, at der bliver sat turbo på afviklingen af ufaglærte job i det hele taget under kriser, og at man selv 10 år efter at være blevet ledig som følge af, at ens virksomhed har måttet lukke, har et lønefterslæb på 35.000 til 40.000 kr. om året,« siger hun.
De mange gengangere blandt de coronaledige og overvægten af ufaglærte flugter ifølge økonomisk vismand Nabanita Datta Gupta, professor fra Aarhus Universitet, med tidligere analyser fra de økonomiske vismænd.
»Ufaglærte og andre kort uddannede grupper er mest følsomme over for tilbageslag i økonomien. Det, som man kan være bekymret for, er, at det bliver sværere at komme i arbejde igen, jo længere tid man er væk, fordi ens kompetencer går tabt,« siger hun.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard understreger, at det handler om at ruste den enkelte bedre til at stå imod den næste krise.
»Analysen understreger, hvad vi desværre nok godt vidste – at de mest udsatte er dem med de laveste uddannelser og de laveste lønninger. Og så er det et billede på, at der skal opkvalificering til, så især ufaglærte får mulighed for at tage en uddannelse og komme ind på et fagområde med større jobsikkerhed,« siger han.