Politik
BREAKING

Mistanke om vildledning i spionsag breder sig

To tidligere medlemmer af Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne er alvorligt bekymrede for, at udvalget er blevet vildledt i FE-sagen.

Venstre holder gruppemøde på Christiansborg. Venstres tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, trækkes nu ind i sag om mulig vildledning. Arkivfoto

Sagen om Forsvarets Efterretningstjenestes, FE, samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af danske fiberkabler tages til et højere niveau.

Pernille Skipper (EL) og Christina Egelund, som i den forrige folketingsperiode var medlemmer af Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne for hhv. Enhedslisten og Liberal Alliance, udtrykker nu alvorlig bekymring for, at FE og/eller tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har vildledt det parlamentariske kontrolorgan.

Udmeldingen følger, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne, TET, har kritiseret FE for siden 2014 at have tilbageholdt og givet tilsynet urigtige oplysninger om sin indhentning og videregivelse af oplysninger. Og efter at medierne har afdækket, at sagen konkret handler om mulige ulovligheder i FE’s samarbejde med NSA.

Vi har en alvorlig bekymring for, at FE og/eller den tidligere forsvarsminister ikke alene har tilbageholdt oplysninger for udvalget, men decideret vildledt og løjet for udvalget

Pernille Skipper, Enhedslisten, tidl. medlem af Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne

»Når vi sammenholder oplysningerne fra tilsynet og medierne med, hvad vi har erfaret som medlemmer af kontroludvalget, har vi en alvorlig bekymring for, at FE og/eller den tidligere forsvarsminister ikke alene har tilbageholdt oplysninger for udvalget, men decideret vildledt og løjet for udvalget,« siger Pernille Skipper.

De to politikere kræver nu, at mistanken om vildledning af kontroludvalget bliver en del af den uvildige undersøgelse, som regeringen har bebudet af FE-sagen.

»Det er meget alvorligt, hvis der er givet forkerte og vildledende oplysninger til Folketingets kontroludvalg,« siger Christina Egelund.

Af hensyn til tavshedspligten vil de to tidligere medlemmer af kontroludvalget ikke udtale sig om, hvad bekymringen om vildledning konkret drejer sig om.

Jørgen Albæk Jensen, professor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet, kalder opråbet fra Pernille Skipper og Christina Egelund for »stærkt usædvanligt« – og potentielt alvorligt. Han understreger, at den til enhver tid siddende forsvarsminister efter ministeransvarsloven er forpligtet til at tale sandt og fyldestgørende over for kontroludvalget.

Forsvarsminister Trine Bramsen oplyser i et skriftligt svar, at justitsministeren bl.a. med inddragelse af Folketinget er ved »at tilrettelægge undersøgelsen« af sagen, men at hun derudover ikke har nogen kommentarer pga. af sagens fortrolighed. FE har ikke ønsket at kommentere oplysningerne, mens Claus Hjort Frederiksen ikke har reageret på JP’s henvendelser.

BRANCHENYT
Læs også