Politik

Dansk Folkeparti fejrer 25 år med splid, lækager og formandsstrid

Når Dansk Folkeparti tirsdag fylder 25 år, befinder partiet sig i en situation, det aldrig før har været i. Meningsmålingerne er historisk sløje, formanden er under intern beskydning, og relationen mellem den nuværende formand og den tidligere formand har aldrig været ringere.

1995: De tidligere medlemmer af Fremskridtspartiet Ole Donner, Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Poul Nødgaard fejrer, at de har samlet stemmer nok til at opstille det nye parti Dansk Folkeparti. Foto: Kim Agersten De tidligere medlemmer af Fremskridtspartiet Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, Poul Nødgaard og Peter Skaarup fejrer, at de har samlet stemmer nok til at opstille det nye parti, Dansk Folkeparti, i 1995. Ved DF's landsmøde i Herning i 2012 skete tronskiftet.
Pia Kjærsgaard afgav posten som formand til Kristian Thulesen Dahl. Kristian Thulesen Dahl førte i 2015 Dansk Folkeparti til partiets bedste valgresultat nogensinde. Men ved folketingsvalget i 2019 fik partiet en ordentlig begmand. Siden er partiets meningsmålinger faldet yderligere.
Nu diskuterer folk i partiet internt, hvor længe han kan blive siddende, hvis ikke målingerne flytter sig. Morten Messerschmidt blev Europa-Parlamentetsvalget i 2009 valgets helt store stemmesluger. Nu er han på vej helt til tops i partiet. Pia Kjærsgaard er dybt frustreret over den aktuelle situation i Dansk Folkeparti, lyder det fra kilder i partiet.
I forrige uge blev partiets koordinationsudvalg nedlagt. Nu sidder den tidligere formand ikke længere i ledelsen af partiet. Hun er ifølge mange nøglen, hvis DF skal ud i et formandsskifte. Morten Messerschmidts grundlovstale i Hørsholm. Morten Messerschmidt er en aktiv herre. Op til DF’s sommergruppemøde blæste han til kristen værdikamp.
Herefter blev han partiets nye næstformand. Men en bog beskriver, at han har kupplaner mod formanden. Selv afviser han det. Men han vil gerne være formand – en dag. Folketingets åbning. Først gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke. Masser af politi og få demonstranter. Kongefamilien ankommer. Statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale. Folketingets nye formand Pia Kjærsgaard forlader sin plads i salen for at tage plads i formandsstolen. Foto: Lars Krabbe. Folketinget åbner for en ny sæson på tirsdag, og så går de fleste medlemmer til gudstjeneste. Her er tre af Dansk Folkepartis spidser: Søren Espersen, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup på vej i kirke ved en tidligere åbning.

Meget afhænger af øjnene, der ser.

Sådan er det også i den magtkamp, der i disse dage, uger og måneder udspiller sig i Dansk Folkeparti...

BRANCHENYT
Læs også