Politik

Skipper: Ret til nedsat tid er afgørende brik i Arne-forhandling

Enhedslisten ser mulighed for aftale om ret til tidlig pension, hvis den udvides med ret til nedsat tid.

Står det til regeringen, så skal der helst lande en aftale om ret til tidlig pension i den kommende uge.

Men de partier, der kan skaffe regeringen flertal, ønsker at udvide regeringens forslag, så flere end Arne og hans gruppe bliver omfattet.

Både Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti har i forhandlingerne krævet af regeringen, at flere personer skal have mulighed for tidlig tilbagetrækning. Samtidig kritiserer partierne regeringen udspil for at skære store faggrupper som sygeplejersker og pædagoger fra.

Men der kan findes en løsning, mener Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper. Hun foreslår at udvide regeringens forslag med en ret til at gå på nedsat tid. Den skal gælde, hvis man har været 35 år på arbejdsmarkedet, når man fylder 61 år.

Enhedslisten vil indføre nedsat tid før pension

Enhedslisten foreslår en ret til at gå på nedsat tid efter lang tid på arbejdsmarkedet. Det kan være nøglen til at indgå en aftale om regeringens udspil til tidlig pension for Arne, mener Enhedslisten.

Enhedslisten foreslår:

* Som supplement til regeringens forslag indføres en ordning, der forbedrer mulighederne for at gå på nedsat tid. Det gælder for dem, der samlet har været 35 år på arbejdsmarkedet, når man fylder 61 år.

* Der gives supplerende dagpenge i op til 17 timer per uge svarende til nedgangen i timetallet. Der betales pension af de supplerende dagpenge svarende til arbejdsmarkedspensionerne.

* Arbejdsmarkedsancienniteten omfatter de samme kriterier, som ligger i regeringens udspil til tidlig pension.

* Opgørelsestidspunktet er, når personen fylder 61 år, og retten træder i kraft med det samme.

* Enhedslisten har tidligere lavet et skøn over udgifterne ved et lignende forslag. Det vurderes umiddelbart at koste omtrent 1,6 milliarder kroner årligt, men beregningen er dog usikker.

* Enhedslisten har spurgt regeringen om et aktuelt bud på omkostningerne ved modellen. Partiet ønsker, at regeringen i den forbindelse tager højde for, at flere vil kunne blive længere på arbejdsmarkedet, hvis de går på nedsat tid.

* Enhedslisten har i forhandlingerne foreslået, at der findes yderligere finansiering ved at fremrykke og øge regeringens forslag til finansiering af deres forslag. Det vil blandt andet betyde, at kapitalindkomst skal beskattes hårdere.

Kilder: Enhedslisten

- Vi kommer med forslaget om en ret til nedsat tid, fordi regeringens forslag kun hjælper dem, der er kommet på arbejdsmarkedet, før de fyldte 20 år.

- Der er også andre faggrupper, der har behov for at få en hjælpende hånd sidst i arbejdslivet. Det er personer, som har meget nedslidende job, men ikke er omfattet af regeringens forslag. Det gælder blandt andet sygeplejersker og pædagoger, siger Pernille Skipper.

Enhedslisten foreslår konkret, at man får ret til supplerende dagpenge i op til 17 timer per uge svarende til nedgangen i timetallet.

Kommer mange så ikke til at gå ned i løn, hvis de vælger jeres model?

- For nogle vil det betyde, at man går ned i løn, fordi man går ned i timer. Så får man en kompensation via supplerende dagpenge. Så foreslår vi, at man optjener pension på de supplerende dagpenge oveni, så især de kvindefag, der har meget lave pensionsopsparinger, ikke kommer til at lide voldsomt meget på den konto, siger Pernille Skipper.

Der er allerede mange på deltid, som selv betaler for det ved ikke at få fuld løn. Hvorfor skal nogle grupper have mulighed for at få dagpenge?

- Det her er et spørgsmål om at give mulighed for nedsat tid, når man har arbejdet i mange år. Jeg tror, de fleste efterhånden har hørt historierne om de mennesker, som har arbejdet rigtigt hårdt og kan mærke det i krop og i sjæl og i psyke.

- Hvis de skal have mulighed for at få nogle gode år på pension, så skal vi tage hånd om dem sidst i arbejdslivet via en ret til delvis tilbagetrækning, siger Pernille Skipper.

BRANCHENYT
Læs også