Politik

Kuwaits statsoverhoved Sheikh Sabah er død - 91 år

Sheikh Sabah har regeret det olieproducerende land siden 2006 og styret dets udenrigspolitik i over 50 år.

Kuwaits øverst leder, emir Sheikh Sabah al-Ahmad, er død. Han blev 91 år. Det oplyser det statslige tv i Kuwait. Emiren har været indlagt på et hospital i USA siden juli. Foto: Fethi Belaid/Ritzau Scanpix

Kuwaits øverst leder, emir Sheikh Sabah al-Ahmad, er død. Han blev 91 år. Det oplyser det statslige tv i Kuwait. Emiren har været indlagt på et hospital i USA siden juli.

Sheikh Sabah har regeret det olieproducerende land siden 2006 og styret dets udenrigspolitik i over 50 år. Hans efterfølger er hans bror, kronprins Sheikh Nawaf al-Ahmad al-Sabah.

Den afdøde emir vil navneligt blive husket for at være arkitekten bag Kuwaits moderne udenrigspolitik. I fjor argumenterede han for en nedtrapning i Den Persiske Bugt, da spændingerne mellem USA og Iran blev kraftigt øget.

Han blev født 16. juni 1929, da ingen havde forudanelser om, at Kuwait sad på verdens sjettestørste oliereserver.

I 1963 blev han Kuwaits udenrigsminister for fire år.

I 1990 blev Kuwait kastet ud i dets største krise, da den irakiske leder Saddam Hussein invaderede golfstaten og holdt landet besat i syv måneder.

Sabah flygtede under besættelsen til nabolandet Saudi-Arabien sammen med andre kuwaitiske ledere.

Sabah var tilhænger af det amerikanske militærs tilstedeværelse i Kuwait, og i 1991 blev de irakiske besættelsesstyrker angrebet af en amerikansk-ledet alliance.

Efter at Saddam Hussein var blevet styrtet vedd en amerikanskledet invasion i 2003, tog Sabah til orde for tættere bånd mellom Kuwait og Irak.

Kuwait har en befolkning på omkring 4,1 million indbyggere. Der er et stort antal gæstearbejdere i det velhavenede land.

De tjenende ånder fra fattige asiatiske lande har ikke mange rettigheder, selv om deres tilstedeværelse er afgørende for at få det kuwaitiske samfund til at fungere.

BRANCHENYT
Læs også