Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Forskere: Mange briter døde af andre sygdomme under coronapandemien - det kunne have været forhindret

Fra marts til juni i år døde 29.969 mennesker i England og Wales af hjertekarsygdomme og blodpropper i hjernen.

Corona rammer verden
Forskerne håber, at undersøgelsen kan være med til at sætte fokus på, at man stadig skal søge lægehjælp, hvis man bliver akut syg - selv om samfundet altså er lukket ned. Foto: Tolga Akmen/AFP

I løbet af foråret, da Storbritannien i stil med flere europæiske lande befandt sig i en hel eller delvis nedlukning, døde tusindvis af briter i stedet af andre sygdomme end covid-19.

Ifølge et studie fra forskere på University of Leeds var overdødeligheden blandt briter med hjertekarsygdomme på 2.085 i de fire måneder. Det betyder, at over 2.000 flere end sædvanligt døde af årsager relateret til hjertekarsygdomme, blodpropper eller blødninger i hjernen.

»Forskerne vurderer, at de ekstra dødsfald skyldtes, at folk ikke søgte hjælp hos sundhedsvæsenet for lidelser, der kræver akut behandling, enten fordi de var bange for at få covid-19, eller fordi de ikke blev henvist til behandling,« lyder det i en pressemeddelelse fra forskerne, som konkluderer, at dødsfaldene formentlig »kunne have været forhindret«.

Undersøgelsen viser, at 29.969 englændere i løbet af de fire måneder døde af hjertekarsygdomme, hvilket er en overdødelighed på 8 pct. sammenlignet med det gennemsnitlige antal af dødsfald i de samme måneder de foregående seks år. Derudover er der sket en stigning i antallet af personer, der dør i hjemmet frem for på sygehusene, lyder konklusionen.

De øgede antal dødsfald skete, samtidig med at den britiske regering lukkede landet og bad folk om at ”blive hjemme”, og forskerne håber nu, at undersøgelsen kan være med til at sætte fokus på, at man stadig skal søge lægehjælp, hvis man bliver akut syg - selv om samfundet altså er lukket ned.

Tidligere på ugen kom det frem, at den britiske regering allerede i juli blev briefet af en gruppe af rådgivere om, at knap 75.000 mennesker i landet kunne dø af andre årsager end coronavirus som følge af nedlukningen: Udiagnosticeret kræft, aflyste operationer og helbredsmæssige konsekvenser, fysiske såvel som psykiske, af nedlukningen.

I USA har organisationen ODMAP indsamlet data for narkooverdoser under pandemiens nedlukning og fundet, at dødsfald eller indlæggelser som følge af overdoser steg med 18 pct. i år under diverse nedlukninger og udgangsforbud i delstaterne sammenlignet med tidligere år.

I juli viste et studie fra Syddansk Universitet, at Danmark har undgået overdødelighed under første ”del” af coronakrisen. Der har således i pandemiens første måneder ikke været flere dødsfald i Danmark end normalt. Der er ikke nogen nylige studier i Danmark, der lige som den nye britiske undersøgelse sætter fokus på dødsfald som følge af andre sygdomme end covid-19 herhjemme.

Omkring 58.000 personer dør under helt normalt omstændigheder om året i Danmark, hvilket svarer til 159 mennesker om dagen.

BRANCHENYT
Læs også