Politik

Saxo Banks cheføkonom er ikke optimist - én af forklaringerne skal findes i præsidentvalget

Markederne kan blive taget på sengen af det amerikanske præsidentvalg, lyder det bl.a. fra Saxo Bank.

Det amerikanske præsidentvalg kan komme til at udgøre den største politiske risiko for finansmarkederne i årtier, lyder det fra Saxo Bank. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Det er ikke ligefrem optimisme, der bobler hos Saxo Banks cheføkonom Steen Jakobsen. For selv om det amerikanske aktiemarked f.eks. har klaret sig forrygende igennem coronakrisen, er sprækkerne nedenunder i det amerikanske samfund vokset. Og det amerikanske præsidentvalg kommer ikke til at ændre på udviklingen.

»Dette valg er mellem to gamle mænd, som ikke har nogen vision for USA. Vi skal igennem en krise for at komme til noget nyt,« siger Steen Jakobsen, der sammen med kollegerne i Saxo Bank netop har udgivet en prognose for udviklingen på finansmarkederne i fjerde kvartal.

Det grundlæggende problem er i øjeblikket, at det amerikanske samfund er blevet skævvredet. Både af den politik, som er blevet ført, men også som følge af den pengepolitik, som Federal Reserve har lagt for dagen, lyder det. Det har bl.a. fået uligheden til at stige, og samtidig nærmer vi os ifølge Saxo Bank enden på den nuværende økonomiske cyklus.

»Alle elsker at bruge alfabetet i forhold til at finde noget, der passer til den økonomiske udvikling. Vi mener, at det er et K,« siger Steen Jakobsen.

Det skal forstås på den måde, at der er en opadgående udviklingen på samme tid som en nedadgående udvikling. Det bliver illustreret ved de to ben, som går ud fra den lodrette streg.

Og i Saxo Bank ser man dette K flere steder. Både i markedet, hvor der er stor spredning, og især teknologiaktierne har klaret sig godt. Der er også et K selve samfundet, hvor en lille del af befolkningen er blevet rigere og rigere, mens middelklassen i USA f.eks. er presset.

Man kan også finde K’et i økonomien, hvor nogle sektorer er hårdt ramt, og endelig er det også at finde i generationerne.

»De unge er dårligst stillet. Deres adgang til at låne er væk, så de kan ikke købe en etværelseslejlighed, selv om renten er nul. Og det er pga. øget regulering,« siger Steen Jakobsen.

Om under en måned finder det amerikanske præsidentvalg sted, men Steen Jakobsen mener altså, at hverken Joe Biden eller Donald Trump har den medicin, som kan rette op på udviklingen i det amerikanske samfund og økonomi.

»Den eneste platform, som kan give øget produktivitet, er en grøn transformation, hvor der også er fokus på innovation,« siger Steen Jakobsen, som ikke mener, at Joe Biden kan levere på dette punkt.

»Det eneste, der er grønt ved hans profil, er farven på skriften,« siger Steen Jakobsen.

Oveni, at hverken Donald Trump eller Joe Biden kommer til at vende udviklingen, kan valget også komme til at udgøre den største politiske risiko i årtier for finansmarkederne. Og der er med de to scenarier, som Saxo Bank ser som mest sandsynlige, lagt op til en turbulent tid forude.

I det ene scenarie, hvor valgresultatet på den ene eller anden måde ikke står klart eller bliver anfægtet, kan det skabe stor usikkerhed og resultere i faldende aktiekurser

»Det er lidt scenariet fra 2000 i Florida - bare for hele USA,« siger Steen Jakobsen.

Men et resultat, hvor Joe Biden vinder kampen om Det Hvide Hus og demokraterne sætter sig på begge kamre i Kongressen, kan også sende kurserne sydover. Bl.a. som følge af udsigten til skattestigninger for visse dele af samfundet. Det kan skære en pæn bid af indtjeningen i de børsnoterede selskaber.

»Men det interessante er, at folk lige nu er mere fokuserede på finanspolitiske stimuli, som tegner til at blive mindre end ventet. Og det lægger op til, at det kan komme udsving,« siger Steen Jakobsen.

Disse scenarier ser Saxo Bank for sig ved det kommende præsidentvalg:

Anfægtet valgresultat - sandsynlighed på 40 pct.

- Stigende volatilitet

- Pres på aktiemarkederne pga. usikkerhed

- Svækket dollar

- Styrket guld

Sejr til Biden og demokratisk flertal i begge kamre i Kongressen - sandsynlighed på 40 pct.

- Pres på aktiemarkederne. Primært inden for teknologisektoren pga. udsigten til skattestigninger og fokus på monopoler

- Bæredygtige aktier vil stige

- Høje renter, da kontrollen med begge kamre vil føre til et finanspolitisk bonanza

Trump-sejr - sandsynlighed på 20 pct.

- Stigende volatilitet

- Øget spænding mellem USA og Kina

- Et såkaldt relief rally.

- Sandsynligt, at Kongressen er splittet, og at der derfor ikke er udsigt til meget finanspolitisk stimuli

BRANCHENYT
Læs også