Politik

EU vinder sag mod USA og kan indkræve straftold for milliarder

EU skal nu beslutte sig for, hvornår straftolden skal indføres, som bl.a. kan indføres på fly. Foto: AP/Michael Probst

EU har tirsdag vundet en langvarig strid med USA og har fået ret til at lægge knap 4 mia. dollar i straftold på amerikanske varer.

Det skriver Financial Times.

Retssagen hos Verdenshandelsorganisationen, WTO, har været undervejs i 16 år, og begge parter ønsker nu at kunne løse deres uoverensstemmelser for at forhindre fremtidige sager.

- Vi foretrækker at indgå forlig. Ellers kan vi blive tvunget til at forsvare vores interesser og svare på en tilsvarende måde, siger Vadis Dombrovskis, der er handelskommissær i EU, til Financial Times.

Fejden mellem EU og USA om statsstøtte til fly er en af de længste retssager i WTO's historie. Konflikten går tilbage til 2004, året efter Airbus for første gang indhentede sin amerikanske rival i forhold til leveringer.

USA lagde herefter sag an mod EU med påstand om, at EU på ulovlig vis havde givet Airbus 22 mia. dollar. Sidste år vandt USA og fik retten til at indløse 7,5 mia. dollar hos EU.

Efter søgsmålet fra USA, fulgte EU med endnu et søgsmål med påstand om, at USA ligeledes havde givet Boeing 23 mia. dollar i ulovlige statsmidler.

EU skal nu beslutte sig for, hvornår straftolden skal indføres. Den kan indføres på fly og fitnessmaskiner. Og blåbær.

Læs også