Politik

EU-lande er enige om at skærpe klimamål - uden at sætte tal på

Konklusioner fra topmøde nævner, at CO2-reduktioner skal være omkostningseffektive, men også fair.

Stats- og regeringscheferne beder EU-Kommissionen om at gå i dialog med medlemslandene og beregne, hvilke følger et skærpet klimamål kan få for dem. Foto: Olivier Hoslet/REUTERS

EU-landene er enige om at ville øge ambitionerne for reduktion af drivhusgasser de næste ti år, men de forpligter sig ikke på et 2030-mål.

Det fremgår af delkonklusioner fra et EU-topmøde torsdag, hvor stats- og regeringscheferne har taget en første diskussion om et klimaudspil fra EU-Kommissionen.

Det var på forhånd ventet, at landene ikke ville lægge sig fast på et klimamål torsdag, da der fortsat er langt mellem deres positioner. I den ene ende trækker Polen ned, mens Danmark - nu med 65 procent - trækker markant op.

Fakta: EU-lande vil have højere 2030-mål for klimaet

EU-landene er torsdag aften blevet enige om, at EU's 2030-mål for klimaet skal forhøjes, men der er ikke sat et konkret mål på. Beslutningen er udskudt til december.

Sådan lyder det i en fælles erklæring fra EU's stats- og regeringschefer, der torsdag aften har drøftet emnet på EU-topmødet i Bruxelles.

Læs mere om EU's klimamål her:

  • EU-landene fastsatte i 2014 et mål om, at man i 2030 skal have reduceret udledningen af drivhusgasser med 40 procent sammenlignet med 1990.
  • EU-Kommissionen foreslog i september, at det nye mål skal lyde på reduktioner på mindst 55 procent i 2030. EU-Parlamentet stemte i oktober for, at målet skal være 60 procent.
  • Målinger fra EU-Kommissionen indikerer, at EU med allerede vedtagne klimatiltag vil nå en reduktion på 47 procent i 2030.
  • 11 lande har forud for torsdagens EU-topmøde meldt ud, at de støtter kommissionens forslag. Det er Danmark, Estland, Finland, Sverige, Frankrig, Irland, Letland, Luxembourg, Holland, Spanien og Portugal.
  • Den danske regering har - efter pres fra sine støttepartier og Venstre - i sidste uge foreslået en reduktion på 65 procent.
  • Den nye 2030-mål skal bane vejen for, at EU kan nå sin målsætning om at være klimaneutralt i 2050. Målet om klimaneutralitet i 2050 blev EU-landene - med undtagelse af Polen - enige om i december 2019.
  • Kilder: EU-oplysningen, EU-Kommissionen, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Samtidig er beslutningen om at "øge målet" ikke i sig selv ambitiøs, da det nuværende mål hedder 40 procent, og man har i forvejen kurs mod - uden at gøre mere - at nå højere end det om ti år.

Landene skriver også, at der er tale om en fælles reduktion for EU, og at reduktionerne skal ske på omkostningseffektiv vis.

Det er et af de elementer, som blandt andet Danmark har kæmpet for.

Det betyder, at man skal reducere CO2, hvor det er billigst. Det er det i de lande, hvor man endnu ikke er nået så langt med reduktionerne - i Østeuropa.

Det fremgår dog samtidig, at det skal ske fair og solidarisk, hvilket omvendt er en besked om, at de bredeste skuldre må bære.

Stats- og regeringscheferne beder EU-Kommissionen om at gå i dialog med medlemslandene og beregne, hvilke følger et skærpet klimamål kan få for dem.

De vil på et topmøde i december vende tilbage til sagen for at "enes om et reduktionsmål for 2030".

Det er afgørende, blandt andet fordi EU-landene ønsker at kunne melde det ind, før FN's næste klimamøde senere i 2021.

Udspillet fra EU-Kommissionen lægger op til en reduktion på "mindst 55 procent" i 2030. Det måles i forhold til FN-standarden, som er udledningsniveauet i 1990.

Når EU-landene har vedtaget en position, skal de forhandle med EU-Parlamentet, som i denne måned har lagt sig fast på 60 procent.

BRANCHENYT
Læs også