Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Regeringen er på vej med varslingssystem for nye restriktioner

Vismændene anbefaler et varslingssystem til erhvervslivet for, hvad man kan forvente ved stigende coronasmitte. Regeringen har tøvet for længe, mener Venstre.

Corona rammer verden
Som coronasmitten er nu, skal barer og restauranter lukke kl. 22, og der er begrænsninger på bl.a. danskernes familiefester, men hvad hvis smitten stiger? Vismændene mener, at regeringen skylder erhvervslivet og danskerne klar besked på forhånd om, hvad ændringer i smittebilledet betyder af nye restriktioner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Regeringen bør melde klart ud, hvad der kommer til at ske med restriktioner for erhvervslivet, hvis coronasmitten stiger. Sådan lyder det i vismændenes nye rapport.

Regeringen lover, at et varslingssystem i stil med, hvad man har i f.eks. Irland og New Zealand, er på vej, men regeringen har tøvet alt for længe, mener Venstre.

»Allerede i juni talte statsministeren om et varslingssystem, og lige siden har vi ventet på det. Det kan ikke passe, at det skal tage så lang tid at give folk noget forudsigelighed,« siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Han foreslår en faseopdelt model inspireret af Irland, hvor ændringer i det såkaldte kontakttal for coronasmitten medfører overgang fra en fase til en anden med på forhånd fastlagte restriktioner for en lang række samfundsforhold som f.eks. barer og restauranter, hjemmearbejde, forsamlinger og besøg på plejehjem.

Samtidig skal det ifølge Torsten Schack Pedersen stå klart, hvilke kompensationer der i givet fald følger med overgangen fra en fase af restriktioner til en anden.

Også Dansk Erhvervsliv mener, at det kun kan gå for langsomt med at fremlægge en klar plan for, hvad sker skal ske i forskellige scenarier for stigende smitte i samfundet.

Vismændenes anbefaling lyder:

»Regeringen bør derfor melde klart ud om, hvilke initiativer den påtænker at anvende, hvis den senere tids stigning i antallet af smittede fortsætter eller tager til. Virksomhedernes muligheder for at planlægge sine dispositioner styrkes, hvis de kender nogle mulige sandsynlige scenarier, i det tilfælde smitten kommer ud af kontrol. Alternativet er en situation, hvor de hverken kender sandsynligheden herfor eller konsekvensen deraf«.

Sådan gør Irland:


Statsminister Mette Frederiksen sagde i sin tale ved Folketingets åbning tidligere på måneden, at regeringen arbejder på sagen.

Finans erfarer dog, at regeringen har haft visse betænkeligheder ved en faseopdelt plan, som man har f.eks. i Irland, fordi manglende mulighed for at reagere i tide på ændringer i smittebilledet kan gøre det nødvendigt pludseligt at hoppe fra et scenarie med lav smitte og få restriktioner til et højt scenarie med omfattende restriktioner i stedet for i tide at gå et enkelt trin op i restriktionsniveau.

I den aftale om yderligere kompensation til særligt hårdt ramte virksomheder, som blev indgået af et bredt flertal i sidste uge, hedder det dog, at der er et dansk varslingssystem på vej:

»Regeringen vil som tidligere udmeldt inden længe præsentere et varslingssystem. Det kan give mere forudsigelighed omkring, hvad der kan gøres, hvis smitteniveauet ændres.«

Torsten Schack Pedersen afviser, at et varslingssystem kan føre til, at restriktioner ikke indføres i tide og derfor ender med at blive mere omfattende, end det havde været nødvendigt.

»Det handler om at få fastlagt nogle principper for, at hvis kontakttallet stiger sådan og sådan, så sker A, B og C. Men det skal jo ikke være mere stift, end at den sunde fornuft får lov til at råde i den konkrete situation. Det skal ikke være så rigidt, at vi skal følge sådan et system en-til-en som amen i kirken,« siger han.

Også De Konservative presser på for et varslingssystem og afviser bekymringen for, at det kan blive for rigidt.

»Det er for ringe, at det skal tage så lang tid. Det kan aldrig være en dårlig idé at forberede sig, så virksomhederne har noget at forholde sig til,« siger erhvervsordfører Mona Juul (K).

BRANCHENYT
Læs også