Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kåre Mølbak: Smittestigning i efterårsferien er bekymrende

Onsdag blev der afholdt endnu et pressemøde om coronasituationen i Danmark.

Corona rammer verden
Onsdag blev der afholdt endnu et pressemøde om coronasituationen i Danmark. Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Danmark er på vej ind i en periode med »højere sygdomsforekomst og højere smitte,« og det er bekymrende, selvom epidemien fortsat »er under kontrol.«

Sådan lød beskeden fra faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak , da myndighederne onsdag afholdte endnu et coronapressemøde.

Udmeldingen er en konsekvens af, at det samlede smittetal i efterårsferien – 3.189 bekræftede tilfælde – var 19 pct. højere end ugen før på trods af, at færre blev testet i uge 42. I efterårsferien blev der testet 234.00, mens der på en normal uge bliver testet 350.000, og det betyder, at andelen af positive stiger.

»Det betyder, at positivprocenten er steget, fordi vi har set flere tilfælde ved færre test. Og at den stiger giver grund til at være bekymret,« lød det fra Kåre Mølbak.

Deltagerne

Følgende personer vil deltage ved pressemødet:

  • Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør
  • Erik Brøgger, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet
  • Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut
  • Anne Lykke Petri, konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed
  • Hanne Larsen, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen
  • Anders Frandsen, kommunikationsdirektør i Rigspolitiet

Kilde: Ritzau

Onsdag præsenterede myndighederne desuden en ny teststrategi, som betyder, at personer med milde symptomer fremover selv kan booke tid til coronatest.

Den strategi uddybede Sundhedsstyrelsen direktør Søren Brostrøm ved pressemødet.

»Det, vi siger til borgerne, er, at man selv skal mærke efter, om man har brug for at tale med en læge. Og hvis det er tilfældet, skal man kontakte sin læge eller lægevagten. Hvis man ikke er så syg, at man skal vurderes af en læge, så har man nu mulighed for selv at bestille en tid. På den måde regner vi med at kunne bruge ressourcerne bedst,« lød det fra Brostrøm.

Han betonede dermed, at den nye strategi er et resultat af, at man forventer, at mange i efterårs- og vinterperioden vil opsøge læge, fordi de i det køligere vejr bliver forkølet.

Derudover tilføjede direktøren, at personer, der gerne vil testes ud fra et bekymringsprincip, men ikke har symptomer, fremover bør bære mundbind, når de stiller sig i testkøen.

Tirsdag meddelte sundhedsmyndighederne, at kontakttallet – hvor mange en smittet person smitter – lige nu ligger 1. Det vil sige, at epidemien holder sig på samme niveau.

Også statsminister Mette Frederiksen kommenterede tirsdag på coronasituationen i Danmark.

»Tallene vil vise et stigende antal smittede og med den alvor i sig, at der testes færre. Derfor er den relative andel, der testes positive, stigende. Det er bekymrende, og det er vores vurdering, at vi går ind i en mere alvorlig fase,« lød det fra statsministeren, som dog ikke selv deltog pressemødet.

Onsdag blev der registreret 630 nye smittetilfælde, mens to er døde.

BRANCHENYT
Læs også