Politik

Konservativt folketingsmedlem mister alle ordførerskaber efter »grænseoverskridende adfærd«

Konservativt folketingsmedlem beklager sin opførsel over for partikollega og har nu mistet sine ordførerskaber.

Orla Østerby har indtil nu været De Konservatives ordfører for bl.a. energi og landbrug. Onsdag blev han frataget alle poster. Foto:  Jens Dresling.

Folketingsmedlem for De Konservative Orla Østerby har fået frataget sine politiske ordførerskaber, efter at ledelsen i partiet er blevet bekendt med en række episoder, hvor han har »udvist grænseoverskridende adfærd« over for en partifælle.

Det oplyser De Konservative i en pressemeddelelse.

Episoderne har fundet sted »over et års tid omkring 2017«.

»Partiet kan på ingen måde acceptere, at man fysisk og verbalt udsætter en anden for grænseoverskridende adfærd. Derfor fratager vi nu Orla Østerby sine ordførerskaber,« udtaler gruppeformand Mai Mercado (K).

Partikollegaen som Orla Østerby ifølge pressemeddelelsen har udvist grænseoverskridende adfærd over for er Brigitte Klintskov Jerkel. Hun har tidligere i MeToo-debatten stået frem og fortalt, at hun har oplevet grænseoverskridende adfærd som folketingspolitiker.

Blå bog: Orla Østerby

Født 29. februar 1952 i Bækmarksbro

Tre børn og syv børnebørn

Valgt til Folketinget ved valget i juni 2019.

Var stedfortræder for Søren Pape Poulsen i Folketinget fra december 2016 til juni 2019.

Var ordfører for energi, forsyning, fødevare, idræt, kirke, kommuner, landbrug, landdistrikter og øer.

De Konservative oplyser, at Orla Østerby har givet Brigitte Klintskov Jerkel en undskyldning, som hun »har accepteret.«

»Orla har givet mig en undskyldning, og den har jeg taget imod. Jeg er glad for, at partiets ledelse har håndteret sagen, som de har gjort. Det er ikke nemt at stille sig frem og fortælle om den slags episoder. Men nu har han sagt undskyld, og det betyder, at jeg kan komme videre og fokusere på mit politiske arbejde,« udtaler Brigitte Klintskov Jerkel.

Orla Østerby husker ikke selv de beskrevne hændelser.

»Men jeg tror naturligvis ikke, at min kollega lyver, så derfor vil jeg gerne beklage og undskylde, at de omtalte berøringer er opfattet som grænseoverskridende. Det må være sket i misforstået kækhed, som så slet ikke er opfattet sådan. Det beklager jeg dybt. Vi lever jo i en tid, hvor mange må lære noget i forhold til, hvordan adfærd opfattes. Ledelsen har besluttet at fratage mig mine ordførerskaber, og det har jeg nu taget til efterretning,« udtaler Orla Østerby.

Ifølge pressemeddelelsen anser partiets ledelse og de involverede parter sagen »som afsluttet«.

I Skive, hvor Orla Østerby er valgt, er den lokale vælgerforeningsformand Dorthe Laigaard overrasket over sagen.

»Det kommer voldsomt bag på mig. Det havde jeg ikke set komme. Jeg har aldrig haft nogen grund til at tænke i den retning om Orla,« siger hun.

Adspurgt om hun fortsat bakker op om sin lokale folketingspolitiker, siger Dorthe Laigaard:

»Jeg bakker op om ham som person med hans politik. Men nu fremgår der ikke særlig meget om, hvad det er for nogle grænseoverskridende handlinger, så jeg synes, det er lidt svært at vide hvordan og hvorledes på nuværende tidspunkt.«

De Konservative oplyser, at de involverede parter ikke ønsker at stille op til yderligere kommentarer om sagen.

BRANCHENYT
Læs også