Politik

Seks nedslag i den sidste præsident-debat

Præsident Donald Trump og udfordrer Joe Biden holdt den gode tone i Nashville.

Donald Trump og Joe Biden debatterede foran 200 på et universitet i Nashville Tennessee. Fotos: Brendan Smialowski og Jim Watson/AFP

Præsident Donald Trump og udfordrer Joe Biden mødtes i nat dansk tid til den anden og sidste debat forud for valget den 3. november. I en halvanden time lang debat nåede de forbi en række emner, der har været på dagsorden den seneste tid.

De to mødtes i Nashville, Tennessee, hvor der pga. coronakrisen blot var 200 tilhørere, mens millioner fulgte debatten via tv.

Her er seks nedslag i kandidaternes debat.

1

God ro og orden

I den første tv-debat mellem de to havde de meget svært ved at lade hinanden tale ud. Derfor var det denne gang besluttet at slukke modstanderens mikrofon under de to kandidaters to minutter lange indledende bemærkning på hver tema. Og det gav dem begge mulighed for at tale uden afbrydelser.

2

Trump: Corona forsvinder og vaccinen er tæt på

Coronavirus var det første emne, som de to kandidater skulle debattere. Trump var for få uger siden selv ramt af sygdommen. Og han fortalte, at en vaccine er få uger væk og klar til at blive distribueret i landet - bl.a. med militærets hjælp.

Joe Biden stod med sit mundbind i hånden, mens han kritiserede Trumps håndtering af krisen og hævdede, at yderligere 200.000 amerikanere ville dø.

3

Biden: Vis os din selvangivelse

Kandidaternes økonomi og hvor de får støtte fra blev en del af debatten, selvom det ikke var et selvstændigt tema. Under debatten om national sikkerhed beskyldte Donald Trump Joe Biden for at modtage støtte fra Rusland. Det blev afvist af Biden, der trak et sikkert hit frem som svar: Trumps selvangivelser, og hvor meget han betaler i skat.

»Vi har lært, at denne præsident betaler 50 gange mere i skat i Kina end i USA. Vis os din selvangivelse, så vi kan se det,« sagde Biden, hvorefter Trump svarede, at han havde forudbetalt mange millioner af dollars i skat i USA.

4

Et godt forhold til Nordkorea

Nordkorea og landets mulige trussel var en del af det nationale sikkerhedsspørgsmål. Donald Trump hævdede, at han har et godt forhold til Nordkorea og landets leder Kim Jong-un. Det svarede Joe Biden kort og kontant på ved at konstatere, at USA også havde et godt forhold til Adolf Hitler inden Anden Verdenskrig.

5

Biden ledte efter ordene

På et punkt var der en klar forskel på de to kandidater. Donald Trump havde ingen problemer med at finde ordene, når det var hans taletid. Joe Biden måtte flere gange stoppe op, lede efter ordene og rette sig selv.

6

Trump: Den mindst racistiske i lokalet

Racespørgsmålet er altid aktuelt i USA, og også her var der store forskelligheder. Joe Biden omtalte, hvordan forældre til sorte amerikanere skal lære dem ikke at gå med hættetrøje og huske at holde begge hænder på rattet, hvis de bliver stoppet af politiet.

Donald Trump hævdede, at ingen præsident har gjort mere for sorte, end han har, og sammenlignede sig selv med Abraham Lincoln, der var præsident, da slaveriet blev ophævet.

»Jeg er den mindst racistiske i dette lokale,« sagde Donald Trump.

BRANCHENYT
Læs også