Serier

Kun to åbne lande i Europa tilbage

Med Udenrigsministeriets nye rejsevejledning lukker Tyskland og det meste af Sverige

Corona rammer verden

Valgmulighederne for rejselystne danskere er efterhånden til at overse: Grækenland eller Norge.

Med Udenrigsministeriets nye rejsevejledning torsdag er kun de to lande åbne for ikke-nødvendige rejser, og det er konsekvensen af de fortsat stigende smittetal i de fleste af de europæiske lande.

Allerede onsdag kunne direktør Erik Brøgger varsle befolkningen om stramninger, og nu er det meste af Europa-kortet farvet orange, fordi smittetallet er højere end 30 nye smittede pr. 100.000 indbyggere på en uge.

Med den nye rejsevejledning lukker således også nabolandet Tyskland, men her gælder en særlig nabolandsaftale, som betyder at Slesvig Holsten lige syd for den dansk-tyske grænse fortsat er tilgængelig for ikke-nødvendige rejser.

Desuden kommer også Letland og Cypern på den orange liste, så det sammenlagt er tre lande, som føjes til rejsemål, der ikke kan anbefales på grund af coronasmitte.

Også nabolandet mod øst bliver sværere at besøge fremover. Her gælder samme regel om, at det ikke er hele landet, der går i orange på én gange, men at landet deles op i regioner.

Sådan er rejsereglerne under coronakrisen

Udenrigsministeriet har torsdag opdateret sine rejsevejledninger, så det nu er meget få lande, hvor Udenrigsministeriet ikke fraråder unødvendige rejser til.

På nær Norge, Grækenland, Slesvig-Holsten i Tyskland og fem svenske regioner fraråder ministeriet nu ikke-nødvendige rejser til resten af verden.

Bliv klogere på, hvordan rejsereglerne er her:

  • Udenrigsministeriets rejsevejledninger er, som navnet antyder, vejledende.
  • Der er altså tale om anbefalinger, og du ryger hverken i fængsel eller får en bøde, hvis du ikke følger dem.
  • Hvis man vælger at rejse til et land, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til på grund af landets høje smittetal, så anbefaler ministeriet, at man går i karantæne i 14 dage, eller til man er blevet testet negativ for covid-19, når man vender hjem.
  • Man skal være opmærksom på, at der kan gå et stykke tid, fra man bliver smittet, til man kan blive testet positiv, og derfor kan det være en god idé både at blive testet, når man vender hjem og igen et par dage senere.
  • Selv om selvisolation bare er en anbefaling fra myndighederne, kræver flere arbejdspladser, at du kan fremvise et negativt prøvesvar, inden du vender tilbage til arbejdspladsen.
  • Hvis du planlægger at rejse til et land, hvor Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til, skal du være opmærksom på, hvad der ligger bag ministeriets anbefaling.
  • Det er nemlig ikke nødvendigvis et højt smittetal. Finland har selv indført rejserestriktioner for indrejsende fra Danmark, og derfor fraråder ministeriet ikke-nødvendige rejser dertil.
  • Folk fra lande, hvor Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser til, kan kun rejse til Danmark, hvis de har det, som ministeriet kalder et anerkendelsesværdigt formål. Det kan for eksempel være, hvis ens kæreste eller kone bor i Danmark, eller hvis man skal på erhvervsrejse eller til jobsamtale.

Kilder: Udenrigsministeriet og Statens Serum Institut.

Hidtil har 12 af 21 svenske regioner været orange, men med de nye rejseregler føjes yderligere fire regioner til listen over områder, som danskerne ikke anbefales at rejse til på ferie.

Tilbage som åbne regioner er nu kun fem: Gävleborg, Kalmar, Värmland, Västerbotten og Vester Norrland.

De orange lande karakteriseres også som karantænelande i Udenrigsministeriet af den indlysende årsag, at vælger man - trods anbefalingen - alligevel at rejse til et land med den farve, skal man gå i karantæne ved hjemkomsten.

For at skifte farve fra lukket til åbent land - eller fra orange til gult - kræver det, at smittetallet i det enkelte land kommer under 20 nye smittede pr. 100.000 indbyggere i en uge.

Læs også