Politik

Fagbevægelsen kræver omvendt bevisbyrde ved sexchikane

Arbejdsgivere skal bevise, at de har gjort, hvad de kunne, ellers hæfter de for krænkende adfærd fra kolleger, chefer, kunder og klienter, kræver Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH. DA afviser omvendt bevisbyrde.

Toppen af dansk fagbevægelse melder sig ind i debatten om sexisme og kræver omvendt bevisbyrde, så arbejdsgiveren fremover skal bevise, at virksomheden har gjort, hvad den kunne for at forhindre krænkende adfærd fra kolleger, chefer, kunder, klienter og andre, der kommer i virksomheden. Arkivfoto: Jens Dresling.

Fremover skal arbejdsgiveren hænge på regningen, med mindre arbejdsgiveren kan bevise, at virksomheden har gjort, hvad den kunne for at beskytte medarbejderne mod krænkende adfærd fra kolleger, chefer, kunder, klienter og andre, der kommer på arbejdspladsen.

Det kræver formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard. Sammen med 53 forbundsformænd stiller hun sig i et åbent brev fredag i spidsen for et opgør med enhver form for krænkende adfærd og også sexistiske strukturer og sexistisk kultur på de danske arbejdspladser. Tiltaget kommer i lyset af den seneste tids sager om sexchikane og krænkende adfærd i bl.a. medieverdenen, filmbranchen og politik.

»Vi er også arbejdsgivere, så ønsket om at indføre et indirekte objektivt ansvar vil også komme til at gælde for os. Og akkurat som man i dag rigtig mange steder har aftaler i en virksomhed om, hvilke regler man efterlever, når man går ud til en kunde, kan man også tage ansvar for, at ikke bare medarbejdere og chefer behandler hinanden ordentligt og har en god tone, men også for at det gælder kunder, klienter og andre eksterne, der kommer i ens virksomhed,« siger Lizette Risgaard.

Ifølge ligebehandlingsloven har arbejdsgiveren allerede i dag ansvar for at sikre medarbejderne mod sexchikane, men det nye i kravet fra fagbevægelsen er, at bevisbyrden skal ændres, så arbejdsgivere fremover skal bevise deres uskyld i form af, at de har gjort, hvad de kunne.

Viceadm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Pernille Knudsen afviser at vende bevisbyrden om.

»Det er vi afvisende overfor. Sexchikane er et komplekst problem, som kræver kulturændringer. Det løses ikke ved en masse juristeri. Det er simpelthen ikke løsningen på, hvordan man får skabt kulturændringer på virksomhederne,« siger Pernille Knudsen.

Hvordan arbejdsgiverne i givet fald vil skulle leve op til en sådan forpligtigelse, har Lizette Risgaard ikke et færdigt bud på, men hun understreger, at mange virksomheder i forvejen har nedfældet politik for, hvordan de ansatte skal møde kunder og klienter.

Finans arbejder på at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

BRANCHENYT
Læs også