Politik

Dansk alarm over EU-plan om mindsteløn

Dansk Metal kræver, at regeringen stiller et ultimatum i Bruxelles og er klar til at sætte EU-medlemskabet på spil. Minister er bekymret.

I yderste konsekvens bør EU-forslag om en europæisk mindsteløn udløse en folkeafstemning om det danske EU-medlemskab, siger den ellers EU-positive formand for Dansk Metal, Claus Jensen. Foto: Jens Dresling. Dansk Metal opfordrer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at sige at sige »nej, nej og atter nej – eller sagt på tysk: Nein, nein und wieder nein, så Ursula von der Leyen også kan forstå,« at Danmark ikke vil have en europæisk mindsteløn. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix President of the European Commission Ursula von der Leyen speaks to the press as she arrives prior to an EU summit in Brussels, on October 15, 2020. - EU commission president Ursula von der Leyen on October 15 left a summit attended by the bloc's 27 leaders after learning that a staff member had tested positive for the coronavirus. (Photo by Olivier HOSLET / POOL / AFP) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), da finansministeren, erhvervsministeren, beskæftigelsesministeren og kulturministeren afholder pressemøde om økonomien omkring de skærpede corona-restriktioner, i Finansministeriet i København lørdag den 24. oktober 2020.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) EU-kommissær Nicolas Schmit skal inden for 100 dage komme med et forslag om en europæisk mindsteløn, hvilket både den danske fagbevægelse, arbejdsgiverne og regeringen kæmper med næb og klør for at undgå. Foto: Gregers Tycho

Et initiativ fra EU-Kommissionen, der skal sikre alle EU-borgere »en rimelig mindsteløn«, kan undergrave den særlige danske arbejdsmarkedsmodel og vil samtidig være i strid med EU-traktaten.

Sådan lyder advarslen fra juraprofessor ved Københavns Universitet Jens Kristiansen, der har udarbejdet et juridisk notat om de mulige konsekvenser af et udspil fra EU-Kommissionen, der efter års tilløb ventes fremlagt i detaljer onsdag.

»Der er ingen tvivl om, at en EU-lov om minimumsløn og kollektive forhandlinger vil kunne få meget alvorlige konsekvenser for den danske aftalemodel. Det kan betyde, at løn- og overenskomstspørgsmål bliver et anliggende for EU og Folketinget, og at EU-Domstolen også vil kunne få indflydelse på de danske lønvilkår,« siger Jens Kristiansen.

Indførelsen af en europæisk mindsteløn vil være ødelæggende for den danske model.

Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal

I Danmark er det i dag fagforeninger og arbejdsgivere, der uden politisk indblanding aftaler løn.

Notatet er udarbejdet for fagforeningen Dansk Metal, og her frygter forbundsformand Claus Jensen, at et forslag om »en ramme for mindsteløn« i EU vil bane vejen for, at østeuropæere kan arbejde i Danmark til hjemlandets mindsteløn. Han frygter pres på danske lønninger, og at fagbevægelsens mulighed for at føre konflikt stækkes.

»Indførelsen af en europæisk mindsteløn vil være ødelæggende for den danske model,« siger Claus Jensen, der kræver, at regeringen siger »nej, nej og atter nej« til ethvert EU-forslag om mindsteløn.

Hvis forhandlingsvejen ender blindt, mener han, at Danmark bør rejse sagen ved EU-Domstolen. Glipper det, »bør det i yderste konsekvens udløse en folkeafstemning om dansk EU-medlemskab,« siger den ellers EU-positive Claus Jensen.

EU-Kommissionen har talrige gange afvist de danske bekymringer, og ifølge Jyllands-Posten oplysninger vil forslaget forsøge at imødegå kritikken. Bl.a. ved at fritage lande med høj overenskomstdækning fra visse forpligtelser. Alligevel vurderer arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet, at der »bestemt« er grund til dansk bekymring.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er »meget bekymret« for EU-planen, selv om hans indtryk er, at kommissionen »lytter«. Hummelgaard vil bekæmpe forslaget, men vil ikke garantere en total dansk afvisning.

»Vi udelukker ikke noget som helst,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også