Politik

Margrethe Vestager: Europa skal føre an i kampen mod Google, Facebook og Apple

USA har lagt en konkurrencesag an mod Google. Det skal anspore EU til igen at komme foran kurven i kampen mod de store teknologiselskaber, lyder det fra EU-kommissær Margrethe Vestager.

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager undersøger i øjeblikket flere amerikanske techgiganter for konkurrenceforvridning. Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Det amerikanske justitsministerium har for nylig lagt sag an mod verdens største søgemaskine, Google, for at misbruge sit monopol til at skade konkurrenterne.

Den giver Europa nyt blod på tanden til igen at tage kampen op mod verdens største teknologiselskaber, mener EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager

»Det er vigtigt, at Europa skubber på, så vi får flyttet grænserne en gang til i håbet om, at andre lader sig inspirere af det, så vi får en verden, hvor der er tillid til det, der foregår digitalt,« siger Margrethe Vestager på et pressemøde i København mandag.

Europas mange retssager mod de største teknologiselskaber i USA har i følge Vestager hjulpet amerikanerne til at se mere kritisk på deres store teknologiselskaber som bl.a. Google’s ejer Alphabet samt f.eks. Facebook og Apple.

Fra at hylde dem som helte, ser man nu mere nuanceret på deres dominerende position, vurderer hun.

»Man siger, at det er super med innovation og alt muligt godt, men der er også nogle ting, som bare skal være i orden,« siger Margrethe Vestager.

Sidste uge lagde USA’s justitsministerium sammen med flere stater sag an mod Google og moderselskabet Alphabet med anklager om misbrug af deres dominerende position inden for internetsøgning.

Årsagen er bl.a., at selskabet betaler Apple mindst 50 mia. kr. årligt for at promovere sin søgemaskine på bekostning af andre.

Sagsanlægget i USA ligner ifølge Margrethe Vestager på mange måder dem, som man fra EU’s side tidligere har sendt i Googles retning - og det glæder EU-kommissæren, at amerikanerne nu tager opgøret med selskabet.

Hun uddyber, at EU samarbejder med det amerikanske justitsministerium.

»Vores teams, som har arbejdet med sagerne, har været i tæt kontakt med amerikanerne om at gennemgå, hvad sagerne går ud på, hvad vores teori er for, hvad de har gjort forkert, og hvordan forbrugerne bliver skadet af det.«

»Men beslutningen om, hvordan de vil føre sagerne, er deres egen – ligesom det er vores beslutning, hvordan vi fører vores,« siger hun.

Margrethe Vestager ved om nogen, hvordan det er at køre en sag mod de amerikanske milliardselskaber.

Hun har siden 2015 ledet EU’s egne søgsmål mod Google og øvrige giganter som Apple og Facebook relateret til spørgsmål om konkurrence, persondata og skat.

I årene 2017 til 2019 har den danske EU-kommissær på baggrund af tre sager sendt bøder for samlet set 61 mia. kr. afsted.

Udover de tidligere sager har EU-Kommissionen ifølge Margrethe Vestager i øjeblikket tre igangværende undersøgelser af Apple, en af Amazon og to store undersøgelser af Google.

Hvorvidt EU har nye sager på trapperne i lyset af sagen indledt af det amerikanske justitsministerium, udtaler Margrethe Vestager sig ikke om.

BRANCHENYT
Læs også