Politik

»Jeg har gjort mig skyldig i noget, som rigtig mange mænd har gjort«

Venstres gruppeformand står som den første mand i dansk toppolitik selv frem og sætter ord på sin egen dårlige dømmekraft. Og sit eget ansvar for en sexistisk kultur, som han først nu forstår, hvor omfattende har været.

Karsten Lauritzen ser alt det, han selv og andre har gjort, i et nyt lys nu. Foto: Stine Bidstrup. Problemerne med magtmisbrug af seksuel karakter er større på Christiansborg end andre steder i Danmark, mener Karsten Lauritzen. Foto: Stine Bidstrup. Politiker Karsten Lauritzen.
Foto: Stine Bidstrup. Karsten Lauritzen var 19 år, da han blev næstformand i VU og overvejede slet ikke problemerne med machokulturen. Foto: Stine Bidstrup. Mens næstformand Inger Støjberg har advaret om krænkelsesdebattens konsekvenser for mænd, hilser gruppeformand Karsten Lauritzen først og fremmest kulturforandringen velkommen.   Foto: Stine Bidstrup.

I aftenpausen under Folketingets åbningsdebat i oktober kaldte Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, mig ind på sit kontor. Her gentog han en undskyldning for noget, som skete på en bodega for længe siden. Episoden har aldrig vedkommet andre end os. Men nu – tre uger efter åbningsdebatten – sidder han over for mig på en lille café i København og reflekterer igen over den episode. Og også over mange andre ting. I et interview, hvor det ikke længere er privat, men skal i avisen. Fordi han som den første mand i dansk politik selv har besluttet at træde frem og sætte ord på episoder, hvor han har udvist dårlig dømmekraft over for kvinder.

»Som mand spørger jeg jo mig selv nu: Har jeg gjort noget, jeg ikke skulle gøre, og hvordan kan jeg agere i den kulturelle revolution, som MeToo og sexismedebatten fører med sig? Den ændrer på en god måde spillereglerne for, hvordan man opfører sig, og hvad konsekvenserne er af det, man gør. Men også af konsekvenserne af det, som man har gjort tidligere,« siger Karsten Lauritzen...

BRANCHENYT
Læs også