Politik

Regeringen lancerer nationalt varslingssystem med fem niveauer

Lørdag formiddag præsenterede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke regeringens nye corona-varslingssystem.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede lørdag regeringens nye corona-varslingssystem, der omhandler risikovurdering og tiltag til håndtering af COVID-19.. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Lørdag formiddag præsenterede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) regeringens nye corona-varslingssystem, der omhandler risikovurdering og tiltag til håndtering af covid-19.

Varslingssystemet skal sikre, at danskerne og dansk erhvervsliv ved, hvor slem coronakrisen er på et givent tidspunkt, og hvad man kan forvente af tiltag fra politisk hold.

Med varslingssystemet ønsker regeringen at skabe klarhed over risikoniveauet, mere gennemsigtighed om det sundhedfaglige grundlag, samt en større forudsigelighed om tiltag.

»Skræmmescenarierne er rundt om os i Europa. Det understreger vigtigheden af at være på forkant med epidemien, og det skal varslingssystemet bidrage til. Varslingssystemet viser, hvad risikoniveauet er nu, og hvilke tiltag der kan blive nødvendige, hvis smitten stiger« siger sundhedsminister Magnus Heunicke om det nye varslingssystem,

Heunicke fortæller desuden, at systemet bliver en central del af regeringens kommunikation fremadrettet.

I øjeblikket befinder Danmark sig på niveau 3.

Niveau 3 betyder, at der er ’udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal’.

Heunicke understreger, at man med det nye varslingssystem ikke automatisk kan sige, præcis hvilke restriktioner, der skal sættes ind med, når man rammer et præcist niveau af coronasmitte.

Der er altså tale om en fleksibel model og ikke en facitliste, som danskerne nu kan følge, siger Heunicke.

For eksempel er det ikke ligetil at svare på, hvad der skal til for at komme op på risikoniveau 4, ifølge Statens Serum Institut. Her afhænger det af en lang række parametre.

I Danmark er der registreret 1191 nye smittede siden i går, og tre er døde.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) var også med til lørdagens pressemøde og udtrykte sympati med erhvervslivet:

»Der er ingen tvivl om, at det har været vanskeligt for erhvervslivet at navigere efter corona og de ændringer i vores hverdag, som sygdommen har medført. Ingen kan fjerne al uforudseligheden under coronakrisen, men varslingssystemet skaber mere forudsigelighed, og det er der brug for«.

»Vi har desuden netop forlænget og forbedret mulighederne for kompensation, og med varslingssystemet kan vi nu hurtigt skrue op eller ned for hjælpen alt efter hvilke restriktioner, der er. Dermed kommer hjælpen også hurtigere ud til dem, der har brug for den,” siger erhvervsministeren.

Klik her for at se skemaet i stort format

BRANCHENYT
Læs også