Politik

Folketingsudvalg vil have uvildig undersøgelse af minkinstruks

Folketingets udvalg for forretningsorden vil have regeringens ulovlige instruks om at aflive alle mink undersøgt uvildigt.

Folketingets udvalg for forretningsorden har onsdag formiddag besluttet, at undersøgelsen af regeringens mink-aflivningsinstruks skal være uvildig. Det skriver Venstres Karsten Lauritzen på Twitter.

Udvalget for Forretningsordenen behandler sager om ministres retlige eller politiske ansvar, og udvalget skal bl.a. sikre, at ministre giver korrekte oplysninger til Folketinget.

Karsten Lauritzen skriver på Twitter, at det var på Venstres initiativ, at udvalget har besluttet at undersøgelsen skal være uvildig. Et særligt udvalg skal nu beslutte formen på den uvildige undersøgelse.

Instruksen om at aflive samtlige mink i Danmark uden lovhjemmel kan give mindelser om den daværende udlændinge-og integrationsminister Inger Støjbergs instruks i 2016, da hun gav danske asylcentre instruks til at skille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller eller samlevende. Den instruks førte til nedsættelsen af den såkaldte Instrukskommission, som endnu ikke er færdig med sin undersøgelse.

»Jeg minder om, at sidst der var en minister mistænkt for at give en ulovlig ordre, så besluttede dem, der har magten nu, at der skulle nedsættes en kommission for at undersøge det,« sagde Karsten Lauritzen til TV 2 tirsdag.

Fødevareministeriet har iværksat en intern redegørelse af forløbet i minksagen, som ventes klar i næste uge.

Allerede tirsdag talte flere partier for en uvildig undersøgelse ved siden af redegørelsen. Det var statsminister Mette Frederiksen åben for.

»Vi indgår selvfølgelig gerne i dialog med Folketingets partier om, hvordan undersøgelsen skal tilrettelægges,« sagde Mette Frederiksen tirsdag.

En uvildig undersøgelse kan for eksempel blive i form af en undersøgelse af et advokatfirma eller en kommission, der er langsommere og dyrere, men også mere grundig.

Udvalget for forretningsorden består af 21 medlemmer. Formand for udvalget er Henrik Dam Kristensen (S), der tillige er formand for Folketinget. De to største grupper i udvalget er Socialdemokratiet med seks medlemmer og Venstre med fem medlemmer.

Læs også
Top job