Politik

Obama: Sandheden er stadig under angreb trods valg af Biden

Når folk ikke kan blive enige om fakta, er det meget svært at blive enige om løsningen, mener Barack Obama.

Ekspræsidenten Barack Obama går til angreb på Donald Trump og den splittelse, som den siddende præsident ifølge Obama har bevirket. Arkivfoto: Chandan Khanna/Ritzau Scanpix

Nok ser Barack Obama valget af Joe Biden som præsident som et skridt i den rigtige retning, men flere dybt rodfæstede problemer vil bestå i USA.

Sådan lyder budskabet fra den tidligere demokratiske præsident i flere interviews op til udgivelsen af første bind af sine erindringer tirsdag.

Obama peger i et interview med BBC på vrede og had mellem land- og byområder i USA som et af de største problemer i landet.

Også immigration og økonomisk ulighed skaber udfordringer for USA, og det hele bliver ”forstærket” af visse medier og sociale medier, hvor ”vilde konspirationsteorier” trives, og fakta bestrides, lyder eks-præsidentens analyse.

Generelt har det ført til en tilstand, som Obama kalder ”sandhedens forfald”.

- Der er millioner af mennesker, der mener, at Biden er socialist, og at Hillary Clinton er del af en ondskabsfuld gruppe, som er involveret i pædofiliringe, siger Obama til BBC.

- Jeg tror, at det på et tidspunkt vil kræve en kombination af regler og standarder i forskellige brancher at få os tilbage til et punkt, hvor vi anerkender fælles fakta, så vi kan begynde at diskutere, hvad vi skal gøre ved de fakta.

Han ser det som et tegn på, hvor langt der er mellem nogle amerikanere, at Donald Trump fik over 70 millioner stemmer ved valget tidligere i november.

- Det fortæller, at vi stadig er dybt splittede. Det alternative verdensbillede, som vælgerne forbruger i flere medier, har stor betydning, siger Obama til CBS.

I forhold til USA’s splittelse anklager Obama den siddende præsident, Donald Trump, for bevidst at have ”pustet til ilden”, da den kan have gavnet republikaneren politisk.

Obamas erindringer, som har fået navnet ”A Promised Land” (”Et forjættet land”), udkommer tirsdag 17. november.

Det er to uger efter det amerikanske præsidentvalg, som demokratiske Joe Biden ifølge amerikanske medier har vundet.

Siddende præsident Donald Trump har ikke anerkendt valgresultatet, da han mener, at der er foregået svindel.

Trump har lagt sag an i en række steder. Flere delstater og valgmyndigheder har afvist påstande om valgsvindel.

Få mere amerikansk politik i ørene. Lyt til de seneste episoder af ”Vejen til Det Hvide Hus” herunder.

Læs også