Politik

Nu er der flertal - men der vil stadig gå en måned, før alle mink kan beordres aflivet

Regeringen har nu samlet et flertal til beslutning om at aflive alle danske mink. Men blå bloks afvisning af forslaget har umiddelbart stadig en konsekvens.

Artiklens øverste billede
Der er allerede aflivet over 8 mio. mink i Danmark, siden arbejdet begyndte. Mange steder har det været begrundet med konstateret smitte, men der er ligeledes mange raske mink, der er blevet aflivet. Foto: Casper Dalhoff

Der stod "skal" 31 gange, da Fødevarestyrelsen første gang orienterede danske minkavlere om, at de skulle aflive deres mink. Raske såvel som smittede.

Det viste sig dog, at avlere med raske mink ikke nødvendigvis skulle noget.

For der var ikke lovhjemmel til ordren, som regeringen måtte trække tilbage og gøre til en opfordring, mens man begyndte at forsøge at forhandle sig til et politisk flertal til beslutningen.

Mandag aften lykkedes den del. Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet er nu blevet enige med regeringen om at alle mink skal aflives og minkavl forbydes frem til 2022.

Jeg tør ikke anbefale nogen noget. Enhver må tage stilling ud fra egen situation. Men det bliver i hvert fald ikke et lovkrav før midten af december

Rasmus Jarlov, MF for K, om minkavler med raske mink

Det betyder dog ikke, at minkavlere med raske mink kan tvinges til at aflive mink. Endnu.

Der ser faktisk ud til at gå en måned, før det kan ske. Den tidslinje skyldes i høj grad Folketingets blå partier, som ellers står uden for aftalen.

Forklaringen på den sammenhæng er, at den samlede blå blok nægter at tillade en hastebehandling af det nye lovforslag om minkaflivning.

Dermed skal lovarbejdet følge normal hastighed, og det tilskriver, at der skal gå mindst 30 dage fra fremlæggelse, inden et lovforslag kan nå den såkaldte 3. behandling og reelt vedtages.

Regeringen fremlagde dets første version af forslaget 10. november.

Vi vil altså næsten nå midten af december, før det står til at blive ulovligt at holde raske mink i Danmark.

Rasmus Jarlov fra De Konservative håber stadig, at der inden for de næste 30 dage når at komme en faglig vurdering af, om man på forsvarlig vis vil kunne holde et mindre antal mink i live. Det er manglen på denne vurdering, der har fået hans parti til at afvise regeringens forslag i første omgang.

»Vi mangler at tage stilling til, om vi vil sige ja til at aflive de sidste mink. Andre partier mener åbenbart godt, at de kan tage stilling uden et fagligt grundlag,« lyder det fra Rasmus Jarlov, som dog håber, at en del af det røde flertal vil hoppe fra aftalen, hvis der kommer en faglig vurdering, der viser forsvarlighed i en lille overlevende minkbestand.

Rasmus Jarlov har tidligere anbefalet minkavlere med raske mink at stoppe aflivninger. Så kategorisk er han ikke længere:

»Jeg tør ikke anbefale nogen noget. Enhver må tage stilling ud fra egen situation. Men det bliver i hvert fald ikke et lovkrav før midten af december. For det er der, man vil kunne vedtage det.«

Og så er der faktisk en detalje mere. For måske kan der akkurat gå en lille smule mere end 30 dage, før den sidste mink i Danmark er aflivet.

Den sidste smule tid er foreløbigt mere hypotetisk, men vil i så fald skyldes de røde partiers indflydelse på forliget mandag aften.

For modsat regeringens eget oplæg, er det i det endelige forslag skrevet ind, at der skal en retskendelse til, før myndighederne kan tiltvinge sig adgang til privat eller offentlig ejendom for at håndhæve en aflivningsordre, hvis de eventuelt nægtes adgang.

Både Pia Olsen Dyhr fra SF og Per Clausen fra SF tager på Twitter æren for den ændring i forhold til regeringens oprindelige forslag, som indeholdt en nu skrottet formulering om, at myndighederne »til enhver tid mod behørig legitimation og uden retskendelse (har. red.) adgang til offentlige og private ejendomme, lokaliteter, transportmidler, forretningsbøger, papirer m.v., herunder elektroniske data, med henblik på varetagelse af opgaver efter denne lov eller regler fastsat i medfør heraf.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.