Politik

Fed-chefer diskuterede opdateret vejledning om obligationskøb

Cheferne i den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), diskuterede på deres seneste rentemøde i starten af november, om banken skulle opdatere sin prognose for dets opkøb af obligationer i USA.

- Mange deltagere vurderede, at komiteen måske ville udvide sin vejledning omkring køb af aktiver ganske snart. De fleste deltagere foretrak, at man flyttede til en kvalitativ resultatorienteret guidance for køb af aktiver, der knytter horisonten, som udvalget forventer, at den vil foretage aktivkøb, an til økonomiske forhold, hedder det onsdag i en referatet fra mødet den 4. og 5. november.

– Et par deltagere var tøvende over for at foretage ændringer på kort sigt i vejledningen for aktivkøb og pegede på betydelig usikkerhed om de økonomiske udsigter og den passende anvendelse af politikker for balancen i betragtning af denne usikkerhed.

Af referatet fremgår det dog også, at de fleste af medlemmerne af Federal Open Market Committee (FOMC), der er bankens styreudvalg, ønskede, at det af en opdateret prognose skulle fremgå, at væksten i bankens balance ville tage af eller stoppe, før banken vil begynde at løfte sin toneangivende rente.

Oprindeligt – tilbage i marts – indledte Federal Reserve sine opkøb af stats- og realkreditobligationer for at dæmpe nervøsiteten i finansmarkederne, da coronapandemien medførte enorme udsalg af aktier, men også af de ellers sikre obligationer. Det betød, at markedsrenterne hoppede kraftigt op, da der ganske enkelt ikke var købere nok til obligationerne, fordi investorerne foretrak kontanter.

Da markedsrenterne toppede, betød det også, at centralbankens egen nulrente, efter en sænkning på samlet set 1,50 pct.point, reelt ikke blev ”transmitteret” til økonomien, som centralbanken betegner det.

Nu er situationen dog delvist en anden.

– Mange deltagere antydede, at aktivkøbenes rolle var skiftet mere mod at skabe imødekommende økonomiske forhold for husstande og virksomheder til at støtte komiteens beskæftigelses- og inflationsmål.

Federal Reserve har siden februar øget sin balance med omkring 3 billioner dollar – primært ved opkøb af obligationer.

Tidligere har centralbankøkonomer beregnet, at kvalitative lempelser på 200 mia. dollar reelt svarer til en rentesænkning på 0,25 pct.point. Opkøbene i år ville i et sådan perspektiv svare til en rentesænkning på yderligere 3,75 pct.

Federal Reserve slog i sin rentemelding i starten af november fast, at den ville fortsætte med sine obligationskøb på det samme niveau i en periode, hvilket for tiden er på 120 mia. dollar om måneden.

BRANCHENYT
Læs også