Serier

Her er de nye restriktioner

Endnu flere dele af samfundet lukkes ned med en uges tid til jul.

Corona rammer verden
Storcentre og detailhandel bliver ramt af de nye restriktioner. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regeringen har onsdag besluttet at indføre en række nye restriktioner for at bekæmpe smitten med coronavirus. Se dem alle på listen herunder.

Rettelse
Af en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at også fysioterapeuter skal holde lukket. Det er ikke korrekt, da klinikker for fysioterapi er en del af sundhedsvæsenet. Jyllands-Posten beklager fejlen.
I dag var der 3.692 nye registrerede smittetilfælde, 54 nye indlæggelser og 14 dødsfald. Lige nu er i alt 493 patienter indlagt med covid-19, herunder 68 på intensivafdelinger og 40 patienter i respirator.

Dermed er det samlede antal indlæggelser på landsplan steget med 12,3 procent fra den 15. december til den 16. december.

»Situationen omkring corona udvikler sig, og den er desværre meget alvorlig,« sagde Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag klokken 18, hvor hun fremlagde de nye restriktioner.

»Vi gør det vi gør i dag, fordi en epidemi der løber ud af kontrol vil have flere og alvorligere konsekvenser for samfundet end dem vi må tåle ved at lukke ned nu,« sagde hun Mette Frederiksen:

»Fra 1. juledag og frem til den 3. januar vil Danmark reelt være lukket ned«.

1

Storcentre lukker fra torsdag den 17. december

Allerede når danskerne står op torsdag morgen - altså blot få timer efter pressemødet - er det slut med at handle i storcentre. Det gælder frem til den 3. januar 2021.

På pressemødet blev Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen spurgt, om ikke nedlukning af storcentre, vil resultere i, at julehandlen klumper sammen i mindre butikker.

Brostrøm svarede, at de vil holde øje med, om det fører til uhensigtsmæssigt pres på andre indkøbsmuligheder, herunder kødannelse. Sundhedsmyndighedernes vurdering er, siger Brostrøm, at storcentre lægger op til en adfærd, hvor familier samles i længere tid ad gangen og cirkulerer mellem hinanden, hvorved der kan opstå stor smittespredning.

2

Detailhandel lukker julenat

Fra julenat vil detailhandlen, med undtagelse af fødevarebutikker og supermarkeder, lukke helt ned. Også apoteker kan fortsat holde åbent. Lukningen gælder frem til den 3. januar 2021.

3

Liberale erhverv lukker den 21. december

Det gælder f.eks. frisører, som også bliver bedt om at holde lukket frem til den 3. januar 2021. Liberale erhverv omfatter også massører og tatovører samt andre serviceydelser.

4

De sidste skoleelever sendes hjem

Fra sidste uge har skolelever fra 5. klasse og opefter været sendt hjem. Nu sendes også skolelever fra 0. til 4. klasse hjem, og dermed er skolerne helt lukket for fysisk aktivitet. Det gælder også elever på efterskoler og højskoler.

Derudover skal fritidsinstitutioner lukke. Nedlukningen gælder ikke daginstitutioner som børnehaver, vuggestuer og dagplejere.

Læs også
Top job