Politik

Myndigheder forsøgte at få en vaccineaftale uden om EU

Lægemiddelstyrelsen og SSI foreslog at bytte sundhedsdata for flere og hurtigere leverancer af coronavacciner.

Direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum  fortæller, at sundhedsmyndighederne undersøgte muligheden for at få vacciner til Danmark ved at indgå en særaftale med Pfizer. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Mens regeringen har bakket op om EU’s strategi om at købe covid-19-vacciner i fællesskab, har de danske sundhedsmyndigheder arbejdet i kulisserne for at skaffe Danmark en særaftale.

Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut (SSI), fortæller, at SSI og Lægemiddelstyrelsen på et møde nytårsaften med Pfizer Danmark og Pfizers nordeuropæiske salgsorganisation forsøgte at overbevise Pfizer om at levere flere vacciner hurtigere, end Danmark er berettiget til gennem EU’s fællesindkøb.

Hvis alle lande begynder at bryde den aftale, vi har lavet i fællesskab, så kommer vi jo ingen vegne.

Stinus Lindgreen (R), sundhedsordfører

Til gengæld ville Danmark – eventuelt i et samarbejde med Island – forsyne Pfizer med feltdata, som medicinalfirmaet kunne bruge til at undersøge effekten af sin coronavaccine, oplyser Ullum:

»Det er klart, at det på nuværende tidspunkt i epidemien ville være en kæmpe fordel at få flere vacciner hurtigere.«

Ifølge SSI-direktøren blev det drøftet at lave et samarbejde både indenfor og udenfor EU’s indkøbsaftaler. Pfizer har aldrig tilkendegivet en stillingtagen til det danske forslag, og Henrik Ullum betragter det ikke længere som en mulighed.

Leverancerne er den store flaskehals i udrulningen af coronavacciner i hele verden. Danmark har vaccineret godt 2 pct. af befolkningen og er førende i EU. Ingen kan måle sig med Israel, der har vaccineret over 20 pct.

Israel har indgået et samarbejde med netop Pfizer om at stille sundhedsdata til rådighed, og den israelske udrulning er i vidt omfang båret af vacciner derfra.

Pfizer har ingen kommentarer. Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få oplyst hos Statsministeriet og Sundhedsministeriet, om regeringen har givet sundhedsmyndighederne grønt lys til at søge en særaftale for Danmark.

Venstre, DF og De Konservative bakker op om bestræbelserne på at opnå en særaftale, mens SF og De Radikale er skeptiske.

»Hvis alle lande begynder at bryde den aftale, vi har lavet i fællesskab, så kommer vi jo ingen vegne,« siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R).

BRANCHENYT
Læs også