Serier

Danmark får 100.000 færre doser fra Pfizer i første kvartal

Pfizer kan ikke levere det lovede antal vacciner i første kvartal. Der er en nedgang på 100.000 doser.

Corona rammer verden

Danmark vil ikke få så mange vacciner som forventet af Pfizer/BioNTech i første kvartal.

Der vil være en nedgang på antallet af leverede doser på 85.000-100.000. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Der er tale om en nedgang på cirka ti procent i antallet af leverede vaccinedoser i forhold til den oprindelige forventning.

Faldet svarer til, at 42.000-50.000 færre personer end planlagt kan blive vaccineret i første kvartal, da hver person skal have to doser.

Hos Statens Serum Institut kalder vicedirektør Ole Jensen det problematisk, at Pfizer ikke leverer som lovet.

- Det er rigtig uheldigt, fordi vi står et meget vigtigt sted i epidemien, hvor det gælder om at komme i gang med vaccinationerne, og så er det et problem, at vi kan færdigvaccinere 50.000 færre med to doser end planlagt i første kvartal, siger Ole Jensen, der er vicedirektør hos Statens Serum Institut.

I sidste uge meldte Pfizer/BioNTech ud, at der ville komme færre vacciner i denne uge til Danmark på grund af en ombygning på Pfizers fabrik i Belgien.

For Danmark betyder det, at der i denne uge kommer 30-35.000 doser, hvilket svarer til omkring en halvering i forhold til det forventede.

Da Pfizer i sidste uge varslede, at der ville komme færre vacciner i denne uge, lød det samtidig, at det lovede antal vacciner i hele første kvartal ville blive leveret i første kvartal.

Det oplyste formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i sidste uge efter en telefonsamtale med Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla.

Ole Jensen fortæller, at den udmelding fra Pfizer skal ses i lyset af, at Pfizer nu regner med, at der kan trækkes seks vaccinedoser ud af hvert vaccineglas mod tidligere fem.

Men i Danmark har man hele tiden kunnet trække seks doser ud af hvert vaccineglas og indregnet det i vaccinationsplanerne, påpeger Ole Jensen.

Pfizer har oplyst til Statens Serum Institut, at der i EU vil være forskelle på, hvor meget hvert enkelt land beskæres i leverancerne af vaccinen.

Ole Jensen fortæller, at der både hos de danske sundhedsmyndigheder og på EU-niveau bliver arbejdet på at få Pfizer til at levere som lovet.

- Vi gør alt, hvad vi kan. Vi er i tæt dialog med Pfizer, hvor vi arbejder på at få de vacciner, vi er stillet i udsigt, siger Ole Jensen.

Sundhedsstyrelsen oplyste tirsdag, at man må prioritere vaccinerne anderledes på grund af de færre leverancer.

Det betyder, at man i denne uge vil prioritere at give stik nummer to til beboere på plejehjem samt prioritere ældre borgere, som allerede nu har bestilt tid til første stik i denne uge.

Læs også
Top job