Politik

Joe Biden er indsat som USA's 46. præsident

Den nye præsident og vicepræsident er taget i ed ved den traditionelle ceremoni i Washington D.C.

USA har fået en ny præsident.

Joseph R. Biden er i Washington D.C. af højesteretsdommer John Roberts blevet taget i ed som USA's 46. præsident. Det skete som altid, da han efter højesteretsdommeren udtalte ordene:

»I, Joseph Robinette Biden Jr., do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States«.

Joe Biden havde sin venstre hånd på familiens bibel, mens han blev taget i ed. Det var den samme bibel, han blev taget i ed med, da han blev indsat som vicepræsident under Barack Obama i 2009 og 2013.

I sin indsættelsestale umiddelbart efter indsættelsen lød nogle af de første ord fra Joe Biden, at »demokratiet har sejret«. Han adresserede også bl.a. optøjerne i Capitol og opfordrede til, at amerikanerne - »os, folket« - bør stå sammen om at skabe fremskridt og velstand i USA.

»Lad os begynde at høre og se hinanden igen. Lad os behandle hinanden med respekt,« lød det bl.a. fra Joe Biden, der i sin tale også berørte emner som racisme, kampen mod ekstremisme og splittelse blandt amerikanerne og tolerance over for dem, der ikke tænker som én selv.

»Nogle dage bliver du bedt om at give en hånd. Andre dage er der nogle, der rækker dig en hånd,« lød det i den nye præsidents første tale.

Blå bog

Joe Biden har tidligere været USA's vicepræsident, men onsdag har han officielt taget skridtet op, da han er taget i ed som præsident i USA.

Bliv klogere på, hvem Biden er her:

Navn: Joseph Robinette Biden.

Alder: 78 år.

Fødselsdag: 20. november 1942 i Scranton, Pennsylvania.

Nationalitet: Amerikaner.

Civilstand: Gift med Jill Biden siden 1977. Har fået fire børn - de tre af dem med sin første kone, Neilia. To af dem er døde.

Uddannelse:

* 1965: Bachelorgrad i historie og statskundskab ved University of Delaware.

* 1968: Mastergrad i jura ved Syracuse University.

Karriere:

* 1968-1972: Drev sit eget advokatfirma.

* 1973-2009: Valgt til Senatet fra staten Delaware.

* 1988: Forsøgte at blive Det Demokratiske Partis kandidat til præsidentvalget. Han blev ikke nomineret.

* 2008: Forsøgte at blive Det Demokratiske Partis kandidat til præsidentvalget. Han blev ikke nomineret.

* 2008: Barack Obama, der blev Demokraternes præsidentkandidat, valgte Joe Biden som sin vicepræsident.

* 2009-2017: Vicepræsident i USA under Barack Obama.

* 2020: Officielt nomineret som Det Demokratiske Partis præsidentkandidat. Bliver 7. november udråbt som vinder af præsidentvalget, der fandt sted 3. november.

* 2021-: Præsident for USA.

Kilde: CNN

Samtidig takkede han sine forgængere fra både Republikanerne og Demokraterne for at være til stede ved indsættelsen.

Den afgående præsident, Donald Trump, deltager mod sædvanen ikke i indsættelsesceremonien. Han forlod Det Hvide Hus onsdag morgen lokal tid og fløj til Florida. Derimod er flere tidligere præsidenter, bl.a. Barack Obama, Bill Clinton og George W. Bush til stede, lige som Donald Trumps vicepræsident Mike Pence også er til stede.

Få minutter inden Joe Bidens indsættelse som præsident var den 56-årige Kamala Harris blevet taget i ed som landets vicepræsident af højesteretsdommer Sonia Sotomayor.

Den demokratiske senator Amy Klobuchar, der selv var en af Demokraternes præsidentkandidater op til det seneste valg, indledte indsættelsesceremonien med at kalde dette års ceremoni for historisk.

»Det her er dagen, hvor vores demokrati rejser sig og børster støvet af,« sagde hun.

Under indsættelsen var der musikalske indslag af sangerinderne Lady Gaga, som sang nationalsangen, og Jennifer Lopez, der sang "This Land is Your Land" umiddelbart inden Joe Bidens indsættelse.

Læs også
Top job