Politik

Støttepartier er skeptiske ved ministers værdikamp: »Hvem er det, som er sosu-assistenter eller kører ud med Nemlig.com?«

Integrationsproblemer bunder ofte i de snubletråde, skiftende regeringer har lagt ud for nyankomne flygtninge. Det mener Enhedslisten og De Radikale, der er skeptiske ved Mattias Tesfayes retorik og kobling mellem indvandring fra muslimske lande og dårlig integration.

Artiklens øverste billede
Rosa Lund (EL) og De Radikales Kristian Heegaard (t.v.) mener, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i højere grad burde tale integrationen op i stedet for at varsle værdikamp. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

»Danmark skal ikke tilpasse sig islam. Islam skal tilpasse sig Danmark.«

Det er meldingen fra Mattias Tesfaye, der i et interview og en kronik i Jyllands-Posten indleder en værdikamp, som han selv kalder »anden halvleg« i udlændingedebatten.

Udlændinge- og integrationsministeren mener, at »en stor del af islam i dag repræsenteres af ekstremister«. Han vil med en række love dæmme op for islamisme i Danmark. Blandt andet venter et opgør med de muslimske friskoler.

I Danmark har vi en tendens til at underkende den rolle, islam spiller for folks værdier, fordi vi selv er så sekulariserede.

Thomas Hoffmann, professor og islamforsker ved Københavns Universitet

Den retorik modtages med skepsis af støttepartierne Enhedslisten og De Radikale.

»Ministeren burde bruge mere tid på at tale om, at rigtig mange muslimer står op hver morgen, passer deres arbejde og betaler deres skat. Hvem er det, som er sosu-assistenter eller kører ud med Nemlig.com her under coronakrisen? Det er ofte indvandrere,« siger udlændingeordfører Rosa Lund (EL).

Hos De Radikale siger udlændingeordfører Kristian Hegaard:

»Vi vil hellere blæse til handling end til værdikampe og “anden halvleg”. Islamisme skal naturligvis bekæmpes, og vi har selv foreslået en egentlig handlingsplan mod negativ social kontrol. Jeg savner snakken om, hvordan vi får indvandrere i uddannelse og job.«

Ifølge Rosa Lund »skyldes integrationsproblemer ofte de snubletråde, vi har lagt ud for flygtninge. Det er svært at komme til at lære dansk. Det er svært at få statsborgerskab, integrationsydelsen er lav, og man er bange for at blive kylet ud, fordi man er her på midlertidigt ophold«.

Hos Venstre kalder udlændingeordfører Mads Fuglede analysen fra Mattias Tesfaye for »rigtig«:

»Hvis ikke vi havde indvandring fra muslimske lande, havde vi heller ikke integrationsproblemer.«

Ifølge Thomas Hoffmann, professor og islamforsker på Københavns Universitet, er grøfterne ofte dybe mellem »dem, der mener, at islam betyder alt for integrationsudfordringerne, og dem, der hellere taler om økonomi og sociale barrierer«.

»I Danmark har vi en tendens til at underkende den rolle, islam spiller for folks værdier, fordi vi selv er så sekulariserede,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.