Serier

Erhvervslivet raser mod kendissers Dubai-eventyr

Lad ikke erhvervslivet undgælde for kendissers "forkastelige" brud på myndighedernes rejsevejledninger, lyder opråbet fra Dansk Industri før nye forhandlinger om rejse-karantæne.

Corona rammer verden
Bl.a. fodboldstjernen Niklas Bendtner og bokseren Mikkel Kessler har vakt forargelse ved at være på ferie i Dubai trods myndighedernes rejsevejledning om at undlade alle rejser. Her ses Bendtner dog under mere hjemlige himmelstrøg. Arkivfoto: Linda Johansen.

Mandag fortsætter regeringens bestræbelser på at samle flertal i Folketinget for et nyt krav om karantæne ved indrejse til Danmark, men Dansk Industri forsøger nu at friholde erhvervsrejsende med et konkret forslag til, hvordan karantæneregler kan udformes.

Branchedirektør i Dansk Industri, Michael Svane, understreger, at erhvervslivet i den grad også er interesseret i at holde coronasmitten i samfundet nede og nye mutationer af coronavirus ude af landet. Men der er ifølge ham ingen grund til at skære erhvervsrejsende og fritidsrejsende over én kam.

»Vi mener ikke, at erhvervslivet skal undgælde for kendissers og andres ufornuftige og forkastelige adfærd for at rejse ud og slikke sol,« siger Michael Svane.

Regeringens ønske om at indføre krav om karantæne ved indrejse til Danmark kommer ikke mindst efter, at det er kommet frem, at en række kendte danskere - bl.a. sportsstjerner og influencere - er taget på ferie i Dubai trods Udenrigsministeriets rejsevejledninger, der fraråder alle rejser.

»Der er en meget stor forskel mellem de, der trodser rejsevejledninger for at nyde sol og drikke øl og så de erhvervsrejsende som en smed eller rejsemontør, der skal ud for at servicere et køleanlæg eller styringssystemer på hospitaler m.m.,« siger Michael Svane.

Ifølge Dansk Industri har organisationen en række medlemsvirksomheder, der helt konkret vil komme i klemme, hvis deres ansatte fremover skal i karantæne, hver gang de har været ude.

Dansk Industri foreslår karantæne for privatrejser men kun testkrav for bl.a. erhvervsrejsende, grænsependlere, besætningsmedlemmer på fly og skibe samt lastbilchauffører, der kører med forsyninger af bl.a. fødevarer og hospitalsudstyr til Danmark.

Michael Svane understreger, at virksomhederne selv har rutiner for test, som de pålægger deres medarbejdere for at undgå at få smitten indenfor på virksomheden.

»Vi deler fuldt ud regeringens bekymringer for smittesituationen og herunder smitteimport. Virksomhederne har håndteret rejseregler særdeles ansvarligt, og virksomhederne har procedurer for test og selvisolation. Netop fordi virksomhederne ønsker at sikre sig mod, at smitte kommer ind i virksomheden, og man ultimativt kunne komme i den situation, at man må lukke produktionen,« siger Michael Svane.

Før weekenden forsøgte regeringen at få flertal for et hasteforslag om nye karantænekrav. Det mødte dog modstand fra både De Radikale og de borgerlige partier.

Mandag vil regeringen dog endnu engang forsøge at få flertal for karantænekrav, og i weekenden besluttede regeringen at nedlægge flyveforbud mod fly fra netop Dubai i foreløbig fem dage.

Læs også
Top job