Politik

Støjberg er bekymret for Venstres politik

Den tidligere Venstre-næstformand mener, at partiet er på vej i en retning, hun ikke bryder sig om.

Venstre har stemt for at stille Inger Støjberg for en rigsret i sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. Ni Venstre-folk stemte imod. Foto: Tariq Mikkel Khan

På Venstres ekstraordinære landsmøde søndag blev Stephanie Lose officielt valgt som partiets nye næstformand.

Hun afløser Inger Støjberg, der sidst i december trak sig fra posten efter ønske fra partiets formand Jakob Ellemann-Jensen. Et ønske, som Inger Støjberg har erklæret sig uforstående over for.

Søndag erklærede Inger Støjberg i en tale på landsmødet, at hun stadig ser sig selv om »Venstre-mand helt ind i knoglerne« og en »værdikriger« af den gamle skole. Men det Venstre, Inger Støjberg kender, har ændret sig i en retning, hun ikke bryder sig om, lød beskeden. Den tidligere næstformand og minister er nu bekymret for Venstres politik, ikke mindst udlændingepolitikken.

»Vores værdier skal forsvares hver eneste dag, også når det er svært. Fordi det er vigtigt,« sagde hun og tilføjede, at det i hendes øjne også skal være tilfældet, når dén politik i andres øjne er »kontroversiel« og »ikke politisk korrekt«.

»Måske er jeg for gammeldags, men jeg mener ærlig talt, at man som dansker har ret til at vide, hvad ens politikere mener,« sagde hun i talen, som hun indledte med at ønske Stephanie Lose tillykke med posten og takke Jakob Ellemann-Jensen for samarbejdet.

Inger Støjberg og Jakob Ellemann har dannet parløb i toppen af Venstre siden 2019, og deres samarbejde har siden da været præget af interne uenigheder.

Jakob Ellemann-Jensen erkendte i sin tale, at hans parløb med Inger Støjberg var præget af mistillid, og at samarbejdsvanskelighederne var stået på i længere tid.

»Vores makkerskab kørte skidt. Desværre gennem en længere periode,« sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Den berømte dråbe kom, da Venstre meddelte, at man vil støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg, efter at en advokatvurdering konkluderede, at der ville være grundlag for en sådan retssag på grund af hendes adskillelse af asylpar i tiden som udlændinge- og integrationsminister.

I sin tale på det ekstraordinære landsmøde slog Inger Støjberg fast, at Venstre er afhængig af et godt samarbejde og tillid de borgerlige partier imellem. Venstres politiske fundament skal være et borgerligt flertal og en klar, stram udlændingepolitik, lød det politiske ønske fra Inger Støjberg.

De værdier vil hun stå fast på fremover, lød beskeden fra den tidligere næstformand.

»Uanset, hvor jeg er, og uanset, hvad der sker,« afsluttede Inger Støjberg sin tale på landsmødet og lod dermed spørgsmålet om sin egen politiske fremtid hænge i luften.

Efter landsmødet ønskede hun heller ikke at svare på spørgsmål om sin egen politiske fremtid.

»Nu skal jeg lige tænke mig om,« lød beskeden på spørgsmålet om, hvorvidt hun ville blive i Venstre eller ej.

Læs også