Serier

Norge strammer igen: »I praksis bliver grænsen lukket for alle, som ikke er bosat«

Fra virksomheder i Norge, der er afhængige af udenlandsk arbejdskraft, lyder der skarp kritik af de nye regler.

Corona rammer verden
Grænseovergang mellem Norge og Sverige. Den britiske virusmutation er påvist i Norge, hvilket har fået Norge til at lukke grænserne. Også Sverige har indført indrejseforbud fra både Norge og Danmark på grund af mutationen. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Ved midnat natten til fredag strammer Norge igen coronarestriktionerne og indfører de strengeste indrejseregler siden marts sidste år.

Onsdag meddelte landets statsminister Erna Solberg på et pressemøde, at man ville gøre det endnu sværere for udlændinge at rejse ind i Norge, og at restriktionerne også ville gælde folk, der arbejder i landet.

»I praksis bliver grænsen lukket for alle, som ikke er bosat i Norge. Det betyder, at mange udenlandske arbejdstagere ikke kan komme til landet,« sagde Erna Solberg på pressemødet.

Tiltaget kommer, på trods af at smittekurven i landet er nedadgående. Den norske regering begrunder stramningerne med nye og mere smitsomme virusmutationer. Restriktionerne gælder foreløbig i 14 dage, men Erna Solberg har varslet, at indrejserestriktionerne formentlig vil være gældende i længere tid.

I forvejen havde Norge krav om 10 dages karantæne på et særligt karantænehotel ved ankomst til Norge for folk uden bopæl i landet, også selv om man kunne fremvise en negativ coronatest. Men nu er grænsen altså foreløbig helt lukket, ud over i tilfælde som f.eks. ved varelevering og for folk med særligt kritiske funktioner.

Fra virksomheder i Norge, der er afhængige af udenlandsk arbejdskraft, lyder der skarp kritik af de nye regler.

»Det vil få katastrofale følger, hvis vi ikke kan få folk ind de næste to uger. I værste fald må vi lukke ned,« siger Arne Mathisen fra fiskerivirksomheden Lofoten Viking, hvor 75 pct. af de ansatte er sæsonarbejdere, til NRK.

Han advarer om, at fangsten af torsk kan blive kraftigt reduceret i vintersæsonen, og hele fiskeindustrien kan blive stærkt påvirket, hvis arbejderne ikke kan få lov til at krydse grænsen, når fisken ankommer til de norske farvande.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen har erkendt, at restriktionerne griber voldsomt ind i produktionen og har varslet en form for kompensationsordning til trængte erhverv.

Et ukontrolleret udbrud af den britiske virusvariant førte fredag i sidste uge til, at kommunen Nordre Follo ved Oslo blev lukket ned. Her blev børnehaver og skoler i flere dage også lukket. Norge har også lukket butikker og storcentre i hovedstaden.

Onsdag blev der registreret 367 nye coronasmittede i Norge, som har et indbyggertal på omkring 5,4 millioner.

BRANCHENYT
Læs også