Politik

Vi kan konstatere, at det er lykkedes at banke smitten ned

Regeringen åbner atter skolerne for de yngste elever. De ældre elever må vente, men står højt på prioriteringslisten, siger børne- og undervisningsminister.

Artiklens øverste billede
Sundhedsminister Magnus Heunicke. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Lige siden den seneste forlængelse af de nuværende coronarestriktioner blev præsenteret, har der været stor debat om skoleeleverne fra 0. til 4. klasse. Flere har påpeget, at hjemmeskolingen går ud over deres trivsel, men nu kan de snart finde skoletasken frem igen.

Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde.

»Vores mål med den massive nedlukning var at få banket smitten ned og få noget luft på vores sygehuse. Det kan vi konstatere nu, at det er faktisk lykkedes,« siger Magnus Heunicke.

»Derfor kan vi begynde at lempe og åbne for 0. til 4. klasse,« siger han.

Han fortæller, at regeringen har fået en sundhedsfaglig indstilling om, at det er ansvarligt at åbne igen.

»Eleverne i 0.-4. klasse kan vende tilbage om en uge, den 8. februar. Altså på mandag,« siger Heunicke.

»Men vi er nødt til at huske, at Danmark er fortsat lukket ned,« siger ministeren og understreger, at vi ikke på nogen andre områder kan begynde at slække på vores adfærd.

Ministeren fortæller derudover, at EU er blevet enige med vaccineproducenten Pfizer/Biontech om at modtage op mod 75 millioner ekstra vaccinedoser.

På pressemødet henvender børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil sig direkte til eleverne.

»Kære elever. I har savnet jeres skole og jeres klasse og jeres lærere, og derfor er er det usigeligt dejligt, at vi kan sige, at I nu kan komme tilbage i skole. Selv om jeres lærere har gjort det bedste de kunne, så kan det ikke måles med at have en skoledag sammen med jeres kammerater. Og særligt for jer der går i 0. til 4. klasse er det svært at få noget ud af onlineundervisning,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

»Vi ville selvfølgelig ønske, at vi også kunne åbne for de større elever. Men det kan sundhedsmyndighederne ikke anbefale på nuværende tidspunkt. Der er dog ikke nogen tvivl om, at de har en høj prioritet, når vi kommer derhen, hvor vi kan genåbne mere,« siger Rosenkrantz-Theil.

Hun siger, at mange pædagoger og lærere har gjort opmærksom på behovet for at få de mindste elever tilbage i skolen. Omvendt kan mange også være bekymrede for at vende tilbage på jobbet, når coronasmitten stadig er derude, og mange andre fortsat vil være hjemsendt, siger børne- og undervisningsministeren.

»Men jeg vil gerne understrege, at vi åbner for de små elever, fordi sundhedsmyndighederne siger, at det er forsvarligt,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), Henrik Ullum, siger at instituttets anbefaling om at åbne op for de mindste skoleklasser bygger på nogle matematiske modeller, der anvendes til at give et skøn om, hvor meget smitten vil øges, når de yngste vender tilbage i skoleklasserne, og hvor meget det som følge deraf vil give udslag i sygehusvæsenet.

»Åbning af skoleklasserne vil give en stigning i de daglige smittetal fra omkring 300 til omkring 600 i slutningen af marts. Antallet af daglige indlæggelser vil kunne stige fra 20 til 40. Det er klart, at det er tal, der er en del usikkerhed omrking. Derfor skønner vi at den oplukning der skal være nu, skal være helt ekstremt forsigtig. Men det er vores klare sundhedsfaglige vurdering, at derer plads til den oplukning, der bliver lavet nu,« siger Henrik Ullum.

På pressemødet stiller han sig selv spørgsmålet: Hvorfor lige skoleklasserne?

»Det er der mange gode argumenter for,« siger Henrik Ullum.

»De mindre børn bliver mindre syge, og de bidrager mindre til smitte, end vi andre voksne gør. Det er de to sundhedsfaglige argumenter i forhold til smitte. Men det er klart, at der også er bredere samfundsmæssige argumenter: Børns trivsel, forældres trivsel og samfundsøkonomien. Derudover er det også en anbefaling fra det Europæiske Agentur for Sygdomskontrol, at det er en rigtig god idé at starte her, når man skal i gang med genåbning. Så der er rigtig mange gode og solide sundhedsfaglige og samfundsmæssige argumenter for at starte her,« siger Henrik Ullum fra SSI.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, kalder det »rigtig glædeligt, at smitten er kommet så langt ned«, så en genåbning i den aktuelle størrelsesorden er mulig.

»Det er tiltrængt. Først og fremmest for børnenes skyld, for deres trivsel, deres læring og deres fysiske aktivitet, men det er også rigtig vigtigt for forældrene,« siger Søren Brostrøm og påpeger, at det vil ske under tæt overvågning fra sundhedsmyndighederne, når eleverne kommer tilbage på skolebænken.

»Vi skal gøre det klogt, trygt og rigtigt rent smitteforebyggelsesmæssigt. Først og fremmest vil jeg sige, at I kan trygt sende jeres børn i skole, I kan som forældre trygt gå derhen. Vi ved, at børn i denne alder smitte mindre, sjældent bliver syge af covid-19, og at de meget, meget sjældent bliver alvorligt syge af det,« siger Brostrøm.

»Vi vil bruge de nye muligheder i kviktests til at bryde smittekæder. Børnene skal holde sig i stamklassen og ikke have aktiviteter på tværs. Og vi vil selvfølgelig følge det meget tæt i forhold til, hvad vi ser af smitte i skolerne, men også i forhold til hvad vi ser af udvikling i epidemien,« siger Søren Brostrøm.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.