Mette Frederiksen jagter grøn milliardgevinst til Danmark: Blæser til eksportoffensiv i USA

Ørsted-topchef Mads Nipper mener, at danske virksomheder kan femdoble eksporten af klimateknologi til USA frem til 2030 på baggrund af præsident Joe Bidens klimaoffensiv. Ørsted og øvrige cleantech-virksomheder får nu særlig rygdækning af regeringen.

Statsminister Mette Frederiksen og Ørsteds topchef, Mads Nipper, mødes fredag med en række andre erhvervs-topfolk for finde frem til, hvordan Danmark bedst udnytter et enormt potentiale for eksport af klimaløsninger til USA. Her ses statsministeren og Ørsted-chefen på Marienborg nord for København. Foto: Gregers Tycho

Med en ambitiøs klimaplan til flere billioner kroner har USA’s nye præsident, Joe Biden, banet vej for et kæmpemæssigt dansk eksporteventyr.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen, der nu lægger an til en offensiv satsning på at skubbe danske klimaløsninger til USA.

Fredag samler hun topchefer fra virksomheder som Ørsted, Vestas, Danfoss, Velux og Grundfos for at diskutere, hvordan virksomheder og myndigheder i fællesskab får høstet en eksportgevinst i milliardklassen. Og med til bordet bærer hun flere forslag til at øge samarbejdet med amerikanske myndigheder.

»Amerikanerne kommer til at søge løsninger på rigtig mange områder. Først og fremmest på landvind og havvind, men vi ved også, at de kigger rigtig meget i retning af vandteknologi og energieffektiviseringer. Det er jo allesammen nogle områder, hvor Danmark har fantastisk gode kompetencer,« siger Mette Frederiksen.

Det er fint, at man arbejder på at nedbryde handelsbarrierer, men først og fremmest skal regeringen sørge for at bane vej for de nye teknologier, som vi skal udvikle og eksportere på længere sigt.

Joachim Sperling, direktør i Axcelfuture

Danske virksomheder eksporterede i 2019 energiteknologi og vandteknologi for 8,3 mia. kr. til USA, viser Statsministeriets tal. Og står det til en af de centrale topchefer, Ørsteds Mads Nipper, er det ikke urealistisk at femdoble eksporten af klimateknologi frem mod 2030.

»I løbet af de næste 10 år skal vi op på mellem 20 og 50 mia. kr. alene i eksport til USA,« siger Mads Nipper, der mener, at Udenrigsministeriets arbejde med at åbne døre til de amerikanske myndigheder er afgørende for at gøre de danske teknologier til en del af klimaløsningen i USA.

17 virksomheder skal til møde med statsministeren
 • Statsminister Mette Frederiksen har inviteret topcheferne fra førende selskaber inden for fire områder med særlig stort eksportpotentiale til USA samt nøgleaktører inden for finansiering og rådgivning:
 • Offshore vind: Ørsted, CIP, Vestas og Siemens Gamesa.
 • Energieffektivitet: Danfoss, Velux og Rockwool.
 • Vand: Grundfos, Kamstrup og AVK.
 • Bæredygtige fødevarer: DLG, Chr. Hansen, Novozymes.
 • Finansiering: EKF, Pension Danmark, Industriens Pension/Forsikring & Pension.
 • Rådgivning: Cowi og Rambøll.
 • Derudover har statsministeren inviteret erhvervsorganisationerne Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, Danske Rederier og Dansk Energi.

Hos Danfoss roser adm. direktør Kim Fausing regeringen for at rykke på de muligheder, der åbner sig.

»I Danfoss ser vi et kæmpe potentiale i USA for innovative og energieffektive grønne løsninger til en bred vifte af industrier. Vi stiller meget gerne op til yderligere dialog om, hvordan danske virksomheders grønne ekspertise og løsninger kan bane vejen for en styrket dansk eksport til USA,« siger han.

Varemærket for Danmark er, at vi som samfund selv er i gang med at vise vejen med beslutningen om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030.

Energiøen i Nordsøen
 • Energiøer udgør et paradigmeskifte fra enkeltstående havmølleparker til én sammentænkt konstruktion, der kan fungere som et grønt kraftcenter på havet
 • Energiøen i Nordsøen bliver en kunstigt anlagt ø, som bliver forbundet til omkringliggende havmølleparker og til flere landes el-net. Den vil altså samle og fordele strømmen direkte til forbrugerne i flere lande.
 • På sigt er det ambitionen, at anlæg på energiøen også skal kunne både lagre strømmen og omdanne den til brændstoffer.
 • Energiøen i Nordsøen giver mulighed for at producere grøn strøm i hidtil usete mængder. Det skal medvirke til, at brugen af fossile kilder til strømproduktion kan udfases.
 • Øens medejere vil få indflydelse på den præcise størrelse og udformning. Men det samlede areal ventes at blive mindst 120.000 m2 for de første 3 GW, svarende til 18 fodboldbaner.
 • Hertil kommer arealet for de tilknyttede havvindmølleparker. Udvides øen mod de10 GW ventes den at blive mindst 460.000 m2, svarende til 64 fodboldbaner.
 • Kilde: Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet

Torsdag blev det klart, Danmark får endnu en banebrydende klimaløsning at vise frem, da et flertal i Folketinget indgik en aftale om konstruktion og ejerforhold for en ny energiø i Nordsøen. Energiøen bliver danmarkshistoriens største anlægsprojekt med en pris på 210 mia. kr.

»Nu sætter vi gang i arbejdet med energi-øerne, som både er vigtig for vores egen forsyning, men som også er et udstillingsvindue. Vi er en af motorerne i den grønne omstilling globalt, men hvis ikke vi tager vores egen medicin, så falder det jo fra hinanden,« siger Mette Frederiksen.

I tænketanken Axcelfuture er direktør Joachim Sperling enig i, at eksportpotentialet i USA er enormt, men han påpeger, at regeringens vigtigste opgave er at sætte langt mere turbo på nye teknologier, som ud over energiøerne bl.a. tæller det grønne brændstof Power-to-X.

»Det er fint, at man arbejder på at nedbryde handelsbarrierer, men først og fremmest skal regeringen sørge for at bane vej for de nye teknologier, som vi skal udvikle og eksportere på længere sigt,« siger Joachim Sperling.

BRANCHENYT
Læs også