Danmark har ulandsprojekter for millioner i Kina
Der er aktive danske ulandsprojekter i Kina for 169,5 mio. kr. K og DF vil stoppe støtten fremover, mens regeringen forsvarer bistanden.
Danmark har igangværende ulandsprojekter i Kina til en samlet værdi på knap 170 mio. kr.
Det viser en opgørelse, som Udenrigsministeriet har lavet til Jyllands-Posten. Projekterne løber over flere år, og hovedparten af pengene, 104,5 mio. kr., betaler for samarbejde mellem danske og kinesiske myndigheder og sektorer, f.eks. på energiområdet. Resten går til arbejde med menneskerettigheder mv.
Støtten vækker kritik fra flere sider. Både Dansk Folkeparti og Konservative vil afskaffe eller reducere Kina-bistanden, når der til foråret skal aftales en ny bistandsstrategi.
»Står det til mig, så skal de ikke have en krone,« siger udviklingsordfører Alex Ahrendtsen (DF), som mener, at Kina godt kan betale selv.
»Det giver ikke mening, at vi støtter Kina,« siger den konservative ordfører, Katarina Ammitzbøll, som hellere vil bruge pengene på f.eks. lande i Afrika. Dog vil hun gerne støtte et FN-kontor i Kina.
Formand Thomas Rohden fra Dansk Kina-Kritisk Selskab mener, at vi er »til grin for vores egne penge«, når vi støtter et land, som bl.a. bryder menneskerettighederne.
Støtten udbetales ikke direkte til Kina, men betaler for projekter, der på forskellig vis kan hjælpe landet.
Enhedslistens ordfører, Christian Juhl, kritiserer særligt den del, der handler om sektorsamarbejde og myndigheder, for det lugter af erhvervsordninger og skal ikke betales af ulandshjælpen, mener han. Han vil kalde udviklingsminister Flemming Møller Mortensen i samråd:
»Vi er nødt til at have ministeren til at forklare, hvad handler det her om,« lyder det.
Ministeren ønsker ikke at at stille op til interview, men påpeger i en skriftlig kommentar, at pengene ikke overføres direkte til Kina, men betaler udgifter til bl.a. danske eksperters løn og rejser.
»Vi kan ikke vinde kampen mod klimaforandringer uden Kina. Danmark har meget at byde på, og vi kan gøre en reel forskel med vores erfaringer inden for blandt andet grøn omstilling,« skriver Flemming Møller Mortensen, som ikke svarer på, hvorfor indsatsen skal betales af ulandsmidler.

