Politik

Angela Merkel indrømmer fejl: Tyskland tog for let på anden bølge

Der blev reageret for langsomt, da den anden bølge af coronavirus ramte Tyskland i efteråret, sagde Angela Merkel torsdag i Bundesdagen.

Artiklens øverste billede
Angela Merkel kalder den nuværende nedlukning og de restriktioner, der er gældende, for »passende, nødvendige og forholdsmæssige«. Foto: AP/Christophe Simon

Onsdag blev den tyske forbundskansler Angela Merkel enig med lederne af de 16 tyske delstater om at forlænge den nuværende nedlukning af landet til den 7. marts. Forlængelsen er bl.a. sket af hensyn til risikoen for en tredje bølge og øget smittespredning, hvis man åbner for tidligt, lød beskeden efter mødet.

Den forsigtige tilgang til smitten sker på baggrund af de tyske erfaringer fra den anden bølge, der - lige som det var tilfældet i Danmark - ramte i det sene efterår. Og her blev der ifølge kansler Angela Merkel begået fejl fra den tyske regerings side, indrømmede Merkel torsdag i en tale i det tyske parlament, Forbundsdagen.

»Vi reagerede ikke hurtigt nok og var ikke forsigtige nok,« lød det fra kansleren.

Hun forklarede i parlamentet, at Tyskland relativt let kunne håndtere den første bølge, der ramte Europa i foråret, og derfor ventede man for længe med at lukke ned, da flere forskere i efteråret begyndte at advare om den stigende smitte.

Angela Merkel kalder på den baggrund den nuværende nedlukning og de restriktioner, der er gældende, for »passende, nødvendige og forholdsmæssige«, rapporterer nyhedsbureauet dpa.

Forlængelsen har allerede fået kritik fra erhvervslivet og flere brancheorganisationer, som mener, at der mangler en strategi for, hvornår og hvordan erhvervslivet kan få lov til at åbne igen

Af aftalen med delstaterne fremgår det, at frisører har lov til at åbne den 1. marts. Samtidig skal det være op til de enkelte delstater, hvornår man vil åbne skolerne. Det står også klart, at myndighederne vil evaluere muligheden for lempelser af restriktionerne, når incidensen er under 35, altså når antallet af smittede per 100.000 indbyggere er under 35 set over syv dage.

Incidensen i Tyskland ligger p.t. på 64,2.

Den 2. november lukkede Tyskland delvist ned efter at have oplevet en stor stigning i antallet af coronasmittede i løbet af efteråret. Angela Merkel kaldte dengang situationen for »meget alvorlig« og indførte bl.a. begrænsninger på, hvor mange forskellige personer borgerne måtte ses med, samt lukkede barer, restauranter og kulturelle tilbud.

For at bremse smitten yderligere, og ikke mindst for at stoppe mere smitsomme virusvarianter i at komme ind i Tyskland, varslede myndighederne torsdag aften et indrejseforbud fra Tjekkiet og Tyrol i Østrig.

Til avisen Süddeutsche siger indenrigsminister Horst Seehofer, at delstaterne Bayern og Sachsen har bedt regeringen om at klassificere de to områder som ”mutationsområder” og indføre indrejseforbud for folk fra Tyrol og Tjekkiet gældende fra søndag den 14. februar.

»Det vil vi formentlig beslutte. Det er godkendt af kansleren og vicekansleren,« siger han.

I forvejen er lande som Brasilien, Storbritannien og Sydafrika allerede omfattet af et tysk indrejseforbud på grund af forekomsten af virusvarianter, der frygtes at være mere smitsomme og for nogles vedkommende muligvis mindre følsomme over for vacciner.


Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.