Serier

Stort set ingen forældre har brugt ny ret til coronafridage med børn

Kun 184 forældre har benyttet en ny mulighed for at få fri med dagpenge til at passe børn, der ikke kan komme i skole eller institution på grund af corona.

Corona rammer verden
Coronatest, hjemsendelse i børnehaver og skoler eller børn, der rent faktisk får corona, tager hurtigt mere end de en eller to barns sygedag, som forældre typisk har. Derfor indførte regeringen i efterår en corona særordning med ret til 10 fraværsdage på dagpenge per barn op til 13 år, men stort set ingen forældre har brugt de nye fraværsdage. Arkivfoto: Gregers Tycho

Gode råd var dyre, og bekymringen var stor over, hvem der skulle passe karantæneramte eller syge børn, da regeringen i efteråret indførte en corona-særordning med ret til 10 fraværsdage på dagpenge for forældre med børn op til 13 år. Men kun ganske få forældre har benyttet ordningen.

Mens regeringen skønnede, at 10.200 forældre ville gøre brug af de nye fraværsdage alene sidste år, har kun 184 forældre til dato brugt ordningen. Det viser en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er overrasket over, hvor få der har gjort brug af fraværsdagene, men det er ifølge ham endnu et tegn på, at virksomheder og medarbejdere har været gode til selv at finde løsninger i en svær tid.

»I forhold til hvor stort et krav det var, da vi indførte ordningen, er det meget få, der har brugt den. Det er for mig et udtryk for, at medarbejdere og virksomheder som på alle andre punkter i denne krise har været gode til at finde lokale løsninger, hver gang der er opstået nye, uforudsete problemer, og at vi som samfund har formået at stå sammen i denne ekseptionelle nationale krise,« siger han.

Hos forældreforeningen FOLA, der repræsenterer forældre til børn i dag- og fritidstilbud, er forklaringen dog en anden. Den nye ordning er ifølge formand Signe Nielsen alt for besværlig.

»Vi hører fra mange, at deres arbejdsgivere har sagt, at det er alt for besværligt at skulle til at søge dagpenge til dem, og at arbejdsgiverne derfor spørger, om de ikke kan finde en anden løsning,« siger hun.

Da ordningen blev indført i efteråret lød bekymringen, at forældre typisk kun har ret til en eller to barns sygedage, men at coronatest, hjemsendelse af en skoleklasse eller et barn med corona hurtigt tager flere dage, og at pasning hos bedsteforældre ikke er et alternativ med lige præcis corona, da ældre er i en særlig risikogruppe.

Coronafraværsdagene til børn er skruet sådan sammen, at forældre har ret til 10 fraværsdage per barn i medfør af barselsdagpengeloven. Det vil sige, at forældrene skal opfylde de samme beskæftigelseskrav som for at få barselsdagpenge, og samtidig er det en betingelse, at forældrene ikke har omsorgsdage, afspadsering eller barns sygedage til gode.

Peter Hummelgaard afviser, at ordningen skulle være mere bureaukratisk end i andre tilfælde, hvor en medarbejder f.eks. får brug for sygedagpenge.

»Vi har ikke haft noget ønske om at opbygge et bureaukratisk system omkring det her. Jeg tror slet og ret, at det handler om, at medarbejdere og virksomheder har været gode til at finde løsninger, og at vi så har givet forældrene en tryghed ved at spænde et sikkerhedsnet ud under dem,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også