Politik
BREAKING

Den største formand, De Konservative har haft

Nekrolog: Poul Schlüter, der torsdag døde 92 år gammel, stod som statsminister i spidsen under den konservative storhedstid i 1980’erne. Hans epoke kom til at præge partiets selvopfattelse frem til i dag.

Tidligere statsminister Poul Schlüter i sit hjem i december 2005. Foto: Peter Hove Olesen Olof Palme. Statsminister. Sverige. Oluf Palme sammen med Poul Schlüter dandk statsminister. September 1983. (Jytte Bjerregaard/Polfoto) CD's leder Erhardt Jacobsen var en nøgleallieret for Poul Schlüter fra starten af hans regeringstid. De Konservative havde regeringssamarbejde med CD fra 1982-88. Poul Schlüter. Politiker. Det Konservetive Folkeparti. Statsminister. Poul Schlüter forlader Christiansborg slotskirke forud for åbningen af Folketinget. Oktober 1983. I JP 5/10 83. (Jytte Bjerregaard/Polfoto) Efter Poul Schlüters afgang som konservativ leder fulgte en årrække med voldsomme magtkampe og skift af partiledere. Først da Bendt Bendtsen (t.h.) kom til som politisk leder fra 1999 faldt der ro over partiet igen. Poul og Lisbeth Schlüter i deres hjem i april 1985. Foto: Klaus Gottfredsen I 1986 mødtes Poul Schlüter med Sovejtunionens præsident Mikhail Gorbatjov. Schlüter fortalte senere, at de havde skændtes "åbenhjertigt og på en pæn måde." FV 88. Statsmin. Poul Schlüter omringet af pressen på Chr.borg efter valget. EF-topmøde i København. Her ses den danske statsminister Poul Schlüter i selskab med den franske præsident Francois Mitterand.

Det er ikke kun De Konservative, men hele Danmark, der med Poul Schlüters død skal tage afsked med et af vor histories største politiske ikoner.

En politisk leder med et sublimt kompas og fornemmelse for kompromisets nødvendighed, der overraskede de fleste ved at fastholde magten hos det borgerlige Danmark i mere end 10 år. Med et jordnært gemyt, der havde tilpas selvironisk distance til, at danskerne også uden for partiet kom til at sætte pris på ham...

Læs også