Politik

Kulturminister Joy Mogensen vil have de kunstneriske uddannelser tilbage til virkeligheden

De senere års akademisering af kunstuddannelserne løsriver uddannelserne fra den virkelige verden, mener kulturministeren. Joy Mogensen vil have håndværket tilbage i centrum af de uddannelser, der former landets kunstnere.

Kulturminister Joy Mogensen kritiserer den omtalte bustesag for at være et produkt af en øget akademisering af landets kunstuddannelser: »Den kunst, de selv udtrykte sig gennem, den frihed var de ikke klar til at give andre og respektere i historisk perspektiv.« Arkivfoto: Jens Dresling Joy Mogensen spiller jævnligt klaver og havde sin vildeste koncertoplevelse, da hun var i Metropolitan Opera i New York, hvor hun så og hørte Puccinis "La Bohème". Arkivfoto: Mads Nissen Kulturminister og Kirkeminister Joy Mogensen. Foto: Stine Bidstrup En gruppe anonyme billedkunstnere har ødelagt en statue af Frederik V fra Det Kgl. Danske Kunstakademi. De stjal statuen fra festsalen på Charlottenborg og smed den i havnen. Statuen, der er skabt af den franske billedhugger Jean-Francois-Joseph Saly, var fuldstændig ødelagt, da dykkerne fik den op af vandet. En gruppe anonyme billedkunstnere har ødelagt en statue af Frederik V fra Det Kgl. Danske Kunstakademi. De stjal statuen fra festsalen på Charlottenborg og smed den i havnen. Busten, der er skabt af den franske billedhugger Jean-Francois-Joseph Saly, var fuldstændig ødelagt, da dykkerne fik den op af vandet. Katrine Dirckinck-Holmfeld, kunstner og leder af Institut for Kunst, Skrift og Forskning på Det Kgl. Danske Kunstakademi, tager ansvaret for, at Kunstakademiets buste af gips af Frederik V er endt i Københavns Havn og nu er totalødelagt. Katrine Dirckinck-Holmfeld, kunstner og leder af Institut for Kunst, Skrift og Forskning på Det Kgl. Danske Kunstakademi, tager ansvaret for, at Kunstakademiets buste af gips af Frederik V er endt i Københavns Havn og nu er totalødelagt.

Ballade på flere af landets kunstneriske uddannelser kan ifølge kulturminister Joy Mogensen tilskrives en øget akademisering, der fjerner »fokus« og »respekt« fra det, der ifølge ministeren er det væsentligste led i skabelsen af dygtige kunstnere; det kunstneriske håndværk.

I et debatindlæg i Jyllands-Posten udtrykker hun derfor også behovet for et »stærkere, klart kunstnerisk og håndværksmæssigt fokus« på landets kunstuddannelser i stedet for det, som ministeren kalder en »forskningsbaseret tilgang til verden«...

Læs også