Serier

Nogle af de svageste er skubbet ud af vaccinekøen

Over hele landet må sengeliggende i eget hjem vente på at blive vaccineret. Sundhedsministeriet arbejder på en løsning, oplyser det.

Corona rammer verden
Sundhedsminister Magnus Heunicke og statsminister Mette Frederiksen har holdt utallige pressemøder om coronakrisen. Nu erkender Sundhedsministeriet, at en plan for vaccination af en særlig gruppe borgere er slået fejl, og at man aktuelt arbejder på at finde en løsning. Arkivfoto: Anthon Unger

Stik imod løftet fra både regeringen og sundhedsmyndighederne er nogle af de svageste borgere blevet fjernet fra køen til en covid-19-vaccine.

Gang på gang har det lydt, at netop de ældste og de mest sårbare står forrest i køen. Men hjemmeboende ældre over 65 år, som er bundet til deres seng – f.eks. efter at være blevet lammet af en blodprop – er i store dele af landet blevet pillet ud af vaccinekøen, viser Jyllands-Postens afdækning.

»Vi venter med de sengeliggende, til vi har en vaccine, der kan bringes hjem til dem,« siger Pernille Blach Hansen, regionsdirektør i Region Midtjylland.

Jyllands-Postens afdækning kommer efter en uge, hvor mange ældre har klaget over stort besvær med at booke tid til vaccination.

Man kan simpelthen ikke være det bekendt. Ministeren må løse det omgående.

Sophie Løhde (V), politisk ordfører

Ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender skulle borgere over 65 år, der både modtager praktisk hjælp og personlig pleje, være påbegyndt vaccination i uge 1.

Men de sengeliggende må vente, da det »af hensyn til logistikken er udfordrende at få borgerne ind på vaccinationscentrene, som ikke p.t. er disponeret til at kunne håndtere senge«, forklarer Pernille Blach Hansen.

Sengeliggende i hele Region Sjælland må vente på at blive vaccineret, til der kommer en vaccine, som kan fragtes hjem til borgerne, forklarer læge Britta Ortiz fra Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland:

»Hvornår de kan blive vaccineret, afhænger af, hvornår vi får en vaccine til rådighed, der egner sig til det.«

Også sengeliggende i som minimum dele af Region Syddanmark og dele af Region Hovedstaden skal afvente en vaccine.

Kommuner afviser ansvar

Kommunerne kan tilbyde at transportere ikke-sengeliggende til vaccinationsklinikker, men de afviser at have ansvaret for liggende transport. Ifølge kommuneforeningen KL har Sundhedsministeriet meddelt, at kommunerne »ikke skal tilbyde liggende transport, men at borgerne skal vaccineres på anden vis«, f.eks. i borgernes eget hjem.

Venstre kalder regeringens håndtering af de sengeliggende for »et svigt af nogle af de mest sårbare«.

»Man kan simpelthen ikke være det bekendt. Ministeren må løse det omgående,« siger politisk ordfører Sophie Løhde (V).

Sundhedsministeriet oplyser, at man »aktuelt er ved at se på, hvordan målgruppen kan blive transporteret til vaccination«.

BRANCHENYT
Læs også