Serier

Nordea: Tidligere ECB-topchef Mario Draghi skal redde Italien

Corona rammer verden
Mario Draghi, der er tidligere topchef for Den Europæsike Centralbank, bliver også kaldet Super Mario. Foto: Andrew Medichini

Mario Draghi, tidligere topchef for den europæiske centralbank (ECB), er taget i ed som Italiens premierminister.

Og ifølge Nordea lyder arbejdsbeskrivelsen kort og godt: Befri den italienske økonomi fra recession.

- Italien er hårdt ramt af coronapandemien, og er det land i Europa, der næst efter Storbritannien har det højeste dødstal med over 94.000 døde. Samtidig har landets økonomi ikke set værre ud siden Anden Verdenskrig, skriver seniorstrateg i Nordea Simon Kristiansen i en kommentar.

Mario Draghi, der også er kendt under navnet Super Mario, har gjort det før. Han var blandt andet med til at redde euroen under den den europæiske gældskrise - og nu skal den næste krise altså håndteres.

Draghi har opbakning fra næsten alle større partier. Regeringen vil derfor gå i gang med at udarbejde mere detaljerede planer for, hvordan corona skal bekæmpes, og økonomien genoprettes i Italien.

- Draghi ønsker at sætte mere fart på udrulningen af vacciner mod covid-19 og lave en ny plan for investering af de 200 mia. euro, som Italien forventes at få fra EU’s genopretningsfond, skriver Simon Kristiansen.

For at sikre, at pengene fra genopretningsfonden bruges fornuftigt, ønsker Draghi at gennemføre strukturelle reformer.

Reformer, der skal styrke den offentlige administration og retssystemet i Italien, der længe har været kendt for både at være bureaukratisk og langsomt.

De finansielle markeder har stor tiltro til Draghi. Udnævnelsen af den tidligere ECB-chef fik efterspørgslen efter italienske obligationer til at stige - og Italien kunne dermed sælge 10-årige obligationer til nærmest rekordlave renter, fremhæver Simon Kristiansen.

Samtidig blev rentespændet mellem Italien og Tyskland indsnævret til 0,9 procentpoint, hvilket er det laveste niveau i seks år.

Men selvom udnævnelsen af Draghi måske er godt nyt på de finansielle markeder, tvivler Nordea på aktiepotentialet i Italien.

- En aktieinvestering i Italien kræver en stor tiltro til, at særligt finans- og forsyningssektoren kommer til at klare sig godt i fremtiden. Førstnævnte kan man se noget potentiale i, da en stejlende rentekurve og tilbagevendende forbrugslån efterspørgsel kan gavne sektoren, skriver Simon Kristiansen.

Læs også
Top job