Politik

»Ubrugelig« og »politisk makværk«: Ny skattelyliste møder hård kritik

EU har i dag opdateret sin såkaldte sortliste over skattely. Men der er ingen reelle skattely på listen, lyder kritikken.

Artiklens øverste billede
Cayman Islands i Caribien er et velkendt skattely, men det er endnu uklart, om det vil blive omfattet af EU-Kommissionen forslag om at tvinge virksomheder til at offentliggøre sine skattebetalinger land for land. Foto: AP

»Ubrugelig«, »politisk makværk« og et svigt i kampen mod skattely. Det er ord, som disse Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam Ibis knytter til en ny liste over skattely fra EU. Den såkaldte EU-sortliste over skattely er i dag blevet opdateret, og med opdateringen er Barbabos røget ud. Ifølge Oxfam Ibis var Barbabos det sidste reelle skattely på listen, og dermed opererer man i EU nu med en skattelyliste uden reelle skattely på.

»Mens EU fejler, fortsætter verdens skattely dagligt deres tyveri af skattebetalinger, som koster samfundene milliarder af kroner og øger uligheden. Ikke mindst udviklingslandene taber på EU’s manglende handling,« udtaler Kristian Weise i en pressemeddelelse.

Oxfam Ibis udpegede i 2016 15 af verdens værste skattely, men ingen af disse skattely optræder nu på listen, og det møder altså kritik, ligesom den nye liste fra EU heller ikke indeholder nogen af de 20 værste skattely, som organisationen Tax Justice Network har udpeget.

På den nye liste fra EU finder man Amerikansk Samoa, Anguilla, Dominica, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychellerne, Trinidad og Tobago, De Amerikanske Jomfruøer og Vanuatu.

»EU’s sortliste bruges i stigende grad i vores lovgivning og af vores private sektor. Problemet er bare, at listen er uduelig. Det er på tide, at EU rydder op og kræver, at alle bidrager til fællesskabet. At lade store virksomheder betale lidt eller ingen skat på bekostning af almindelige mennesker, især i disse krisetider, er skandaløst,« siger Kristian Weise.

Skattely har i de senere år fået større og større fokus. Herhjemme var der f.eks. fokus på det i forbindelse med hjælpepakkerne under coronakrisen.

I Oxfam Ibis mener man, at lande med ingen eller meget lav selskabsskat fremover bør komme på EU’s liste over skattely, ligesom man fra EU’s side skal se på, hvor i verden de multinationale selskaber sender deres overskud hen.

»Skal EU’s liste bruges som et reelt redskab i kampen mod skattely, kræver det en klar reform af listen. Finansminister Nicolai Wammen har lovet at arbejde for en bedre EU skattelyliste. Det arbejde haster og er kun blevet mere nødvendigt med den seneste udvikling i EU’s skattelyfarce,« siger Kristian Weise.

I EU-regi mødte skattelylisten kritik i slutningen af januar fra et flertal i EU-parlamentet.

Her gik en del af kritikken på, at skattelylisten var blevet dårligere med tiden, og at den ikke inkluderede de største syndere.

Den danske EU-parlamentariker Kira Marie Peter-Hansen (SF) er heller ikke imponeret.

»Generelt kan en skattelyliste være et stærkt redskab, men EU’s skattelyliste er så hullet, at den er tæt på ubrugelig. Milliarder af penge fosser ud af Europa hvert år, og EU-landenes finansministre skal derfor hanke op i sig selv og levere en skattelyliste, der kan bruges,« siger hun.

»Det vigtigste skridt, vi kan tage, er at inkludere EU-lande på listen, og sikre nogle stærkere kriterier og bedre opfølgning på, hvorvidt landende implementeterer den lovgivning, der er brug for,« lyder det videre fra EU-parlamentarikeren.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.