Politik

Mette Frederiksen i langt opslag: Der er grund til optimisme

Forud for forhandlingerne om delvis genåbning af Danmark har statsministeren lagt en længere forklaring på Facebook.

Statsminister Mette Frederiksen er grundliggende optimist, når det gælder coronaens udvikling i Danmark.. Det redegør hun for i et usædvanligt langt opslag på Facebook. Foto: Gregers Tycho

Grundlæggende er statsminister Mette Frederiksen optimist. Hun er på nippet til at sige, at vi er ovre det værste nu. Men før forhandlingerne med de øvrige partier kan hun endnu ikke sige noget om, hvilke dele af det danske samfund, som snart kan forvente at blive genåbnet.

Hun forventer at kunne melde konkrete ting ud onsdag, meddeler hun i et opslag på Facebook.

Det, der giver Mette Frederiksen grund til optimisme, er dels det kommende forår, dels udrulningen af vaccinationerne og endelig, at smitten er »banket ned« i Danmark.

»Endelig – ikke mindst – har vi banket smitten ned. Igen! Fra et rekordhøjt niveau med mere end 4.000 smittede på én dag i midten af december er vi nu på cirka en tiendedel. Jeg har sagt det før, men det er altså imponerende, at det lykkedes på dét tidspunkt, hvor det var absolut hårdest. Hvor trætheden var størst. Hvor vejret var mørkest og dårligst. Og hvor smitten var så udbredt, at det krævede en ekstraordinær indsats at stoppe spredningen.

Nu diskuterer vi ikke længere overbelastningen af sygehusene, overdødelighed og smitte på plejehjem. Vi kan i stedet forholde os til at udfase nogle af restriktionerne.

Tænk – vi er på vej mod et forår, mod vacciner og mod en gradvis udfasning af restriktionerne. Det er da positivt! Og værd at glæde sig over. Særligt fordi, at det på ingen måder var givet. Det skyldes danskernes enorme ansvarlighed,« skriver Mette Frederiksen.

Betyder det så, at vi slet ikke skal løbe en risiko? Nej. Når vi udfaser restriktioner så løber vi en kalkuleret risiko. Det er præcis, hvad eksperterne har regnet på.

Statsminister Mette Frederiksen

Hun maner dog samtidig til forsigtighed. For spørgsmålet er nu, hvordan restriktionerne kan udfases. For med øget aktivitet i samfundet vil vi igen øge risikoen for smittespredning. Afgørende er ikke den enkelte aktivitet. Men den samlede aktivitet.

»Betyder det så, at vi slet ikke skal løbe en risiko? Nej. Når vi udfaser restriktioner så løber vi en kalkuleret risiko. Det er præcis, hvad eksperterne har regnet på. Hvis dét og dét åbnes, hvor meget stiger smitten og indlæggelser så,« skriver hun med henvisning til de beregninger, der i dag er fremlagt for politikerne.

Hun rækker i den forbindelse hånden ud imod Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der plæderer for en ”fleksibel genåbning,” hvor det ikke behøver være ”alt eller intet”.

»Det er jeg enig i. Derfor er regeringen også positiv over for f.eks. regionale åbninger, så længe det sundhedsmæssigt er forsvarligt, ligesom der jo nu sker lokale nedlukninger.«

Og når først det er afklaret, hvad der skal ske 1. marts, så er statsministeren klar til at invitere partierne til en drøftelse af en samlet plan, hvor ekspertberegningerne af genåbning på de enkelte områder vil indgå som et centralt og afgørende element, bebuder hun.

Mette Frederiksen, der under det første år med corona i Danmark er blevet voldsomt kritiseret for ”magtfuldkommenhed” og for helt udemokratisk ikke at inddrage andre partier i de store beslutninger, bruger i øvrigt en hel del plads på at agitere for større forsonlighed i coronadebatten. Og hun skriver ligefrem, at især beslutningstagere har »et særligt ansvar for at lytte.«

»Vi kan have forskellige holdninger til om restriktionerne er nødvendige eller ej. Hvor stor en risiko, vi ønsker at løbe når restriktionerne skal udfases. Og så videre.

Men som samfund har vi først tabt dén dag, hvor vi ikke længere kan føre en samtale med dem, vi er uenige med. Hvor vi betvivler hinandens motiver og udvikler vidt forskellige opfattelser af, hvad der er sandt og falsk.

Jeg hverken håber eller tror, at det kommer dertil i Danmark. Men jeg tror, at vi hver især må gøre en indsats for at holde samtalen på sporet. Det er corona, vi bekæmper. Ikke hinanden,« skriver Mette Frederiksen.

BRANCHENYT
Læs også