Serier

Eksperternes vurdering er klar: Dette kan genåbne forsvarligt

Ekspertgruppens beregninger viser, at der er plads til en vis genåbning de kommende uger. En del af skolebørnene må dog fortsat blive hjemme.

Corona rammer verden
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da sundhedsministeren, justitsministeren, børne- og undervisningsministeren, KL og Danske Regioner holder doorstep om en styrket fremtidig testindsats for covid-19, i Folketinget foran Landstingssalen på Christiansborg i København, onsdag den 17. februar 2021.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Der lyder optimistiske toner fra regeringen hvad angår en gradvis genåbning af det danske samfund.

Mandag aften siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) således til DR, at der ifølge ekspertgruppens beregninger er plads til en landsdækkende genåbning af en stor del af butikkerne i Danmark.

»Jeg hæfter mig ved, at vores eksperter og beregninger vurderer, at der er plads til en gradvis, men en mærkbar åbning i løbet af de kommende uger. Når det drejer sig om en stor del af butikkerne, er der også godt nyt fra myndighederne og ekspertgruppen. Der vurderer man, at man kan lave en landsdækkende åbning,« siger han.

Sundhedsministeren læner sig op ad regeringens eksperter og beregninger, der vurderer, at man kan lave en landsdækkende åbning på visse punkter. Disse beregninger er mandag aften offentliggjort i en faglig vurdering, hvor ekspertgruppen indstiller til, at de gældende nationale Covid-19-tiltag, der udløber den 28. februar, helt overordnet forlænges til og med den 5. april.

Omvendt indstiller Indsatsgruppen en række lempelser nationalt såvel som regionalt. Herunder en større genåbning af Bornholm, hvor smitten er lav. Her kan også liberale serviceerhverv genåbnes, skoler og klubtilbud åbnes og forsamlingsforbuddet kan hæves til 10 under forudsætning af, at bornholmerne lade sig teste hyppigt.

Det siger eksperterne:

Indsatsgruppen indstiller på nationalt niveau, at

 • Udvalgsvarebutikker op til 5000 m genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre.
 • Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negativ test.

Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 20 personer fsva. udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi.

Indsatsgruppen indstiller for landsdelene Vestjylland og Nordjylland, at

 • Alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kommer tilbage med 50 pct. fremmøde under forudsætning af test 2 gange om ugen.
 • Efterskoler genåbner med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger beskrevet af Sundhedsstyrelsen.

Indsatsgruppen indstiller derudover, at såfremt udviklingen tilsiger det, vil øvrige landsdele, hvor smittesituationen egner sig hertil kunne foretage samme genåbning efter 14 dage (15. marts 2021). En genåbning for de sidste landsdele forventes at kunne ske efter påskeferien den 6. april, såfremt smitteudviklingen tilsiger dette.

Indsatsgruppen indstiller for Bornholm, at

 • Grundskoler (alle klassetrin, herunder efterskoler mv.), inkl. klubtilbud genåbnes.
 • Alle øvrige uddannelser, herunder ungdoms- og voksenuddannelser, videregående uddannelser, højskoler mv. genåbnes.
 • Liberale serviceerhverv genåbnes, med krav om mundbind.
 • Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 10 personer.

Den delvise genåbning af Bornholm er under forudsætning af følgende:

 • Anbefaling til alle bornholmere om én test om ugen.
 • Anbefaling om to ugentlige tests af lærere, pædagoger mv., samt afgangsklasser i grundskolen.
 • To ugentlige tests af lærere mv. og elever/studerende på ungdoms- og voksenuddannelser (med høj compliance).
 • Krav om fremvisning af negativ test for at kunne rejse til og fra Bornholm via færge eller fly
 • Krav om fremvisning/dokumentation for negativ test eller gennemført vaccinationsforløb for kunder i de liberale erhverv, enten ved forevisning af SMS fra privat leverandør (ved antigentest) eller ved brug af app-løsning eller udskrift for PCR-test.
 • Derudover supplering med forsøg med spildevandsovervågning, når dette er klart.


Kilde: sum.dk

Indsatsgruppen indstiller på nationalt niveau, at udvalgsvarebutikker op til 5.000 m2 genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Det gælder dog ikke for butikker i storcentre, som fortsat bør holde lukket.

Udendørs kulturinstitutioner kan derudover genåbnes med krav om negativ test, der maksimalt må være 72 timer gammel.

Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 20 personer hvad angår udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi, hedder det ifølge meddelelsen, der er offentliggjort på Sundhedsministeriets hjemmeside.

I Vestjylland og Nordjylland, hvor smitten også er lav, indstiller den faglige gruppe til, at alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kommer tilbage med 50 pct. fremmøde under forudsætning af test 2 gange om ugen.

Efterskoler kan også genåbne med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger, lyder det.

Indsatsgruppen indstiller derudover, at såfremt udviklingen tilsiger det, vil øvrige landsdele, hvor smittesituationen egner sig hertil kunne foretage samme genåbning som Vest- og Nordjylland efter 14 dage, altså den 15. marts.

Til gengæld er der ikke blevet plads i indstillingen til, at skolebørn i 5.-8. klasse på landsplan kan komme tilbage i klasselokalerne. Dertil blev risikoen for en stor stigning i smittetal vurderet for høj.

En genåbning for de sidste landsdele forventes at kunne ske efter påskeferien den 6. april. Afhængig af smitteudviklingen, altså. Eksperterne forventer nemlig, at antallet af indlagte midt i april vil toppe med knap 900 indlagte, før kurven knækker på grund af forårstemperaturerne og udbredelsen af vaccinerne.

I dag er antallet af indlagte 254.

Folketingets partier skal på baggrund af beregningerne tirsdag drøfte, hvordan Danmark skal genåbne.

Hele det faglige grundlag for genåbningen kan læses her.

Er man interesseret i de matematiske modelleringer og scenarier, kan ekspertgruppens prognoser for genåbningen ses her.

BRANCHENYT
Læs også