Serier

Her er eksperternes krav til at genåbne butikker

Dobbelt så langt mellem kunderne - eller mere - er kravet fra regeringens eksperter for at genåbne butikker 1. marts.

Corona rammer verden
Udvalgsvarebutikker op til 5.000 kvadratmeter skal ifølge regeringens eksperter have lov at genåbne 1. marts, men der skal være dobbelt så langt mellem kunderne - eller endnu mere. Arkivfoto: Marie Ravn

Butikker på op til 5.000 kvadratmeter skal have lov til at åbne igen 1. marts, hvis det står til regeringens eksperter, der mandag kom med deres indstilling til, om og hvad det kan lade sige gøre at åbne, når de gældende restriktioner udløber.

På Bornholm skal liberale erhverv dog også have lov til at åbne, hvis det står til eksperterne - men med krav til kunderne om enten coronatest eller dokumentation for vaccination.

Tirsdag skal regeringen drøfte eksperternes indstilling med partierne, og onsdag har statsminister Mette Frederiksen stillet i udsigt, at regeringen vil melde ud, hvad der skal ske med restriktionerne efter 28. februar.

Mere end dobbelt så langt mellem kunderne

Udvalgsvarebutikker op til 5.000 kvadratmeter kan ifølge ekspertnerne genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav på 10 kvadratmeter pr. kunde i butikker under 2.000 kvadratmeter, hvor kravet tidligere var 4 kvadratmeter pr. kunde.

Dobbelt så langt mellem kunderne

For butikker mellem 2.000 kvadratmeter og 4.999 kvadratmeter foreslår eksperterne et arealkrav på 20 kvadratmeter pr. kunde, hvor kravet tidligere var 10 kvadratmeter.

Lukkede storcentre

Ingen af de ovenstående krav gælder dog udvalgsvarebutikker i storcentre, der fortsat skal være lukkede.

Til frisør med coronatest

Bornholm står ifølge eksperterne til en betydeligt mere omfattende genåbning end resten af landet. Her får liberale erhverv også lov at genåbne i eksperternes indstilling. Det hører dog med til sagen, at der fortsat er krav om mundbind, og at kunderne skal kunne fremvise enten en negativ coronatest eller dokumentere et gennemført vaccineforløb for at komme til f.eks. frisør. Dokumentationen kan ifølge indstillingen være enten forevisning af en SMS fra privat leverandør ved en lyntest eller ved brug af app-løsning eller udskrift for PCR-test.

Storcentre, restauranter og caféer: tidligst efter påske

Næste skridt er ifølge indstillingen, at den såkaldte modelleringsgruppe, der laver matematiske beregninger på yderligere genåbninger og konsekvenserne for smitteudviklingen, nu skal regne på, hvad genåbning af 5.-8. klasse, liberale serviceerhverv, forsamlingsforbud, storcentre, restauranter og caféer indtil kl. 22, indendørs kulturinstitutioner, indendørs idræts- og foreningsfaciliteter vil betyde.

På baggrund af beregningerne vil eksperterne foretage en vurdering af, hvilke dele af samfundet der »eventuelt vil kunne genåbne efter påske«, hedder det i indstillingen til regeringen.

BRANCHENYT
Læs også