Serier

Vores nabolande vaccinerer sårbare borgere i eget hjem

Danske myndigheder har hidtil sagt, at vacciner ikke kan køres ud til sårbare borgere i eget hjem. I Norge og Sverige gør man det.

Corona rammer verden
Svækkede danskere har fået nej til at blive vaccineret i eget hjem, for vaccinerne tåler ikke transport, har det lydt fra myndighederne. Foto: Andrew Milligan/Reuters

Vaccinerne kan ikke tåle at blive transporteret. Det har indtil nu været de danske sundhedsmyndigheders argument for, at borgere, som ikke er i stand til at komme hen på en vaccineklinik, må undvære vaccine mod covid-19.

Mens de danske myndigheder har afvist at hjemmevaccinere svagelige, immobile borgere, er situationen den modsatte i både Norge og Sverige.

Det er et totalt svigt af borgere i hjemmeplejen, at vi ikke vaccinerer denne gruppe meget sårbare mennesker.

Kirsten Normann Andersen (SF), sundhedsordfører

Her rykker kommuner og regioner ud med vacciner fra Pfizer-Biontech og vaccinerer sårbare borgere i deres eget hjem. Det oplyser norske og svenske sundhedsmyndigheder til Jyllands-Posten. Så længe transporten foregår forsigtigt, er det ikke et problem at køre vacciner ud til borgerne, lyder det.

»Regionerne i Sverige hjemmevaccinerer personer, der er over 65 år og ikke selv kan komme til sundhedsvæsenet, med Pfizers vaccine,« lyder det fra SKR, der repræsenterer samtlige svenske kommuner og regioner.

Jyllands-Posten kunne lørdag afdække, at danske borgere over 65 år, som er sengeliggende, er skubbet ud af vaccinekøen med den begrundelse, at der endnu ikke findes en vaccine, som er »egnet« til at blive kørt hjem til dem.

Men når man i Norge og Sverige kan bringe vacciner ud, må det også kunne ske i Danmark, lyder det fra V, K, DF og SF.

»Det er et totalt svigt af borgere i hjemmeplejen, at vi ikke vaccinerer denne gruppe meget sårbare mennesker. Det er bare at se at komme i gang,« siger SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

Det Europæiske Lægemiddelagentur skriver i produktresumeet for Pfizer-Biontech-vaccinen, at den ikke må omrystes efter opblanding, men der er ikke et forbud mod transport.

»I min optik må man kunne lave en teknisk løsning, så vaccinerne kan blive transporteret hjem til de sårbare,« siger Lars Østergaard, professor og ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital.

Sundhedsministeriet oplyser, at en ny plan skal sikre, at målgruppen vil blive vaccineret enten med vacciner bragt ud til borgerne eller via transport af borgerne til et vaccinationscenter.

BRANCHENYT
Læs også